Soms zijn treinen zo vol dat je op elkaar gepropt staat, als sardientjes in een blik. Een enkele keer kun je niet eens meerijden omdat er geen plaats meer is. Reizigersvereniging Rover heeft daarom een meldpunt voor volle treinen in het leven geroepen. Om het de melder makkelijker te maken, heeft Rover de dienst ook verpakt in een app. Hoe praktisch is deze Volle Treinen-app?
Moeilijk zoeken naar treinreizen
Bij het openen van de app zie je direct een overzichtelijk scherm. Te zien is dat er zes stappen zijn om een volle trein te melden. Bij stap 1 geef je aan welke trein je wilt invoeren. Een logische eerste stap die helaas tijdens het testen niet vlekkeloos verliep.
Bewegend icoontje
We voerden de vertrektijd van de volle trein in. Bij het bevestigen zagen we een bewegend rondje dat erop duidt dat de app zoekt naar de opgegeven trein. Daarna stopt het bewegende icoontje, maar resultaat blijft uit. We probeerden het nog een keer met hetzelfde 'resultaat'. De derde keer lukte het plots wel. Het is jammer dat na een mislukte poging de app je er niet op wijst wat er precies fout gaat. Het zou zonde zijn als na de tweede poging iemand opgeeft.
Gemakkelijk doorlopen 6 stappen
We voerden de vertrektijd van de volle trein in. Bij het bevestigen zagen we een bewegend rondje dat erop duidt dat de app zoekt naar het opgegeven traject. Daarna stopt het bewegende icoontje, maar resultaat blijft uit. De derde keer lukte het plots wel. Het is jammer dat na een mislukte poging de app je er niet op wijst wat er precies fout gaat. Het zou zonde zijn als na de tweede poging iemand opgeeft.
stap 1:
kiezen traject en tijd
stap 2:
trajectsuggesties selecteren
stap 3:
1e of 2e klasse?
stap 4:
kon je zitten, staan of bleef je achter?
stap 5:
De hele reis of een deel?
stap 6:
treintype & vervoerder invoeren
Voldoening
Het is op zich een fijn gevoel om je frustratie van een overvolle trein te kunnen melden. Vooral het berichtje aan het eind geeft bevrediging. "Vervelend! Hopelijk kun je de volgende reis weer gewoon zitten", meldt het laatste scherm. Je weet dan in elk geval dat je de overvolle trein hebt gemeld aan een onafhankelijke organisatie die voor jou opkomt. Ook kun je een foto toevoegen na alle stappen, om bewijsmateriaal te mee te sturen. Rover geeft de klachten van treinreizigers die worden gedaan via Volle Treinen door aan de NS.
Conclusie
Al met al is het idee goed. Het is belangrijk dat er een meldpunt is voor overvolle treinen. Meten is immers weten! Daarnaast geeft het jou als reiziger voldoening dat de overvolle trein niet zomaar onvermeld blijft. Jammer genoeg laat de app qua gebruikersgemak te wensen over. De app vindt treinen en trajecten met veel moeite. Wel is alles overzichtelijk verpakt in 6 stappen.
Waardering: aantal sterren
Android, Google Playstore
Apple Appstore