Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Risico’s suiker na betaling voedingsindustrie verdoezeld

14 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
suiker-930x520
In de jaren 60 betaalde de suikerindustrie wetenschappers om de risico’s van suiker eten te verbloemen. Dit blijkt uit een recent archiefonderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Californië.
50.000 dollar
De suikerindustrie betaalde drie Harvard-wetenschappers omgerekend 50.000 dollar om in het ‘onafhankelijke’ wetenschappelijke onderzoek te vermelden dat  verzadigde vetten en cholesterol de grote boosdoeners zijn van hart- en vaatziekten. Ook werd deze wetenschappers, in ruil voor de dollars, opgedragen om het risico van suiker te bagatelliseren.
Beïnvloed
De Harvard-wetenschappers werden op verschillende vlakken door de suikerlobby beïnvloed. Zo werden zij door deze industrie van achtergrondmateriaal voorzien en zag de suikerindustrie de studie in voordat deze werd gepubliceerd. Het is niet duidelijk of zij ook bepaalde wat de wetenschappers uit het onderzoek concludeerden.  
Coca Cola
Andere voedingswetenschappers waarschuwen dat gemanipuleerde onderzoeken door de voedingsindustrie ook nu nog bestaan. Zo zou Coca Cola miljoenen betalen aan onderzoekers om de rol die frisdrank speelt bij obesitas te verbloemen. Deze wetenschappers zouden door de frisdrankfabrikant worden opgedragen om de oorzaak van obesitas toe te schrijven aan de mate van beweging.   
Lees het archiefonderzoek hier
Bron: Studie Harvard Universiteit/ Volkskrant

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

hipppo
hipppo12 jul 2017 - 12:22

Blijkbaar is dat onderzoek van die drie nepwetenschappers van topuniversiteit Harvard nooit gecontroleerd en later ook nooit herhaald. Hoefde eigenlijk ook niet want het was eigenlijk daarvoor al bekend dat verzadigde vetten en cholesterol geen rol spelen bij het veroorzaken van hart- en vaatziekten. En het gaat maar door, zie bijv. wat huisarts Hans van der Linde schrijft in zijn artikel 'Een halve eeuw cholesterolverdwazing' en ook in zijn beschouwingen over hoe er nog steeds gemanipuleerd wordt in zgn. wetenschappelijk onderzoek en de presentatie daarvan door de professoren Kastelein, Jukema, Stroes en Visseren. Wittejassencriminaliteit.