Kassa

Vitamine B12 en K2 belangrijk

  •  
10-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
252 keer bekeken
  •  
1994406.jpg
Dat vitamines belangrijk zijn dat is algemeen bekend, maar dat een tekort aan bepaalde vitamines kan leiden tot bijvoorbeeld krimpende hersenen is toch iets minder bekend. Ook is het van belang om te weten dat vitamine K2 aderverkalking reduceert.
Krimpende hersenen kan je krijgen door een tekort aan vitamine B12. Tenminste dat zeggen onderzoekers van de Britse Universiteit van Oxford.
Mensen met een tekort aan B12 blijken volgens deze onderzoekers zes maal zoveel kans te lopen op krimpende hersenen. Maar dat is niet het enige wat een tekort aan B12 als gevolg kan hebben. Ook neurologische aandoeningen en bloedarmoede kunnen een gevolg zijn van een tekort aan B12.
Aan het onderzoek deden 107 mensen van 61 tot 87 jaar mee. De personen hebben een lichamelijk onderzoek, hersenscans en geheugentest gedaan. Na vijf jaar werden ze weer onderzocht.
Vooral vegetariërs en veganisten hebben een grote  kans op een vitamine B12 tekort, want deze vitamine zit alleen in dierlijke producten.
Maar er zijn nog meer vitamines die we nodig hebben. De Vitamine K2 reduceert namelijk aderverkalking. Volgens Nederlandse onderzoekers kan aderverkalking door vitamine K2 met 20% gereduceerd worden.
De Nederlanders hebben 564 vrouwen, die voorbij de menopauze zijn, onderzocht. Van deze vrouwen hadden 62% aderverkalking. Een extra inname van 45 mg vitamine K2 per dag brengen de onderzoekers in verband met twintig procent minder slagaderverkalking.
In Nederland zit de natuurlijke variant van vitamine K2 in verschillende soorten voedingsproducten die door bacteriën zijn gefermenteerd, zoals kaas, yoghurt en kwark. 
Bron: ConsuMed
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!