Vijf feiten rond huidkanker
02-04-2009
• leestijd 2 minuten
Huidkanker neemt volgens dermatoloog Ellen de Haas epidemische vormen aan. Als we niets doen aan deze vorm van kanker, heeft over tien jaar een kwart van de Nederlanders met huidkanker te maken, zijn de jongste schattingen van het Erasmus MC. (Bron: ANP)
Wat doet de zon allemaal met onze huid?
Rimpels op de huid worden voor 90 procent veroorzaakt door de zon; voor 10 procent zijn ze erfelijk bepaald. Die rimpels ontstaan omdat de UVA-stralen het collageen beschadigen dat zorgt voor de stevigheid en rekbaarheid van de huid. Dat de zon vitamine D levert is waar, maar voor de broodnodige vitamine D hoef je per dag maar tien minuten buiten te zijn.
Kunnen we ons goed genoeg beschermen tegen de zon?
Je kunt dat doen met kleren, maar dat doen weinig mensen als de zon straalt, terwijl mensen dat wel doen in de echte zonlanden. Neem de dishdasha in het Midden-Oosten. Die bedekt het hele lichaam. Het beste is om je 's ochtends al met factor 30 of meer in te smeren en dat in de middag te herhalen, weet De Haas van Erasmus MC en de Velthuis Kliniek in Rotterdam. Maar wie echt wil bakken, moet zich om de twee uur dik insmeren.
Waarom is er nog zo weinig aandacht voor huidkanker?
Huidkanker mag dan de meeste slachtoffers tellen in vergelijking met alle andere vormen van kanker, maar het aantal dodelijke slachtoffers is aanzienlijk minder. Om die reden is er veel minder aandacht voor deze vorm van kanker. Toch zijn er grote gevaren rond huidkanker. Als die naar binnen slaat, is de ziekte erg moeilijk te genezen.
Is het ook de veranderde cultuur die heeft geleid tot extreem zongedrag?
Jazeker. Het schoonheidsbeeld bepaalt dat we pas echt mooi zijn en er gezond uitzien als we ook mooi bruin zijn. Dat is echter niet het geval meer in Australië waar huidkanker een zeer serieus probleem is. ,,Daar is niet één actrice meer bruin'', aldus medisch directeur Peter Velthuis van de gelijknamige kliniek in Rotterdam. ,,Daar spreken ze van een dom bruintje in plaats van een dom blondje als iemand zongebruind rondloopt.''
Zou het helpen als een witte huid de nieuwe trend zou worden?
Volgens dermatoloog De Haas en Velthuis wel, want hoe cynisch ook, de beautybranche heeft de schoonheid van het lichaam altijd gepredikt. En schoonheid is dus ook een mooi gekleurde huid. Diezelfde branche heeft het nu continu over zonbeschermende crèmes met een nog hogere beschermingsfactor.