Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Veilig wonen

07-11-2003
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
55269.jpg
Veilig wonen, het lijkt zo vanzelfsprekend, totdat we zelf het slachtoffer worden van bijvoorbeeld een inbraak en blijkt dat de indringers wel heel makkelijk binnen konden komen. Hoe veilig woont u eigenlijk? Is uw woning uitgerust met veiligheidssloten, extra licht om het huis of rookmelders?

Hoewel de meerderheid van de Nederlandse bevolking maatregelen heeft genomen om inbraak te voorkomen, is het altijd goed om regelmatig te kijken welke zaken nog verbeterd kunnen worden en hoe de woning veiliger kan worden gemaakt. Zoals voor veel dingen geldt is het beter voorkomen dan genezen...

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de meerderheid van consument zeer bewust is als het gaat om veiligheid in en om huis. De meeste woningen in Nederland zijn uitgerust met veiligheidssloten en grendels op de buitendeuren. Ook hebben veel mensen extra buitenverlichting om hun huis.

In 2002 had 82 procent van de inwoners veiligheidssloten of grendels. Tien jaar geleden was dit percentage nog 75 procent. Ook het aandeel dat thuis buitenverlichting heeft is gestegen van 67 procent begin jaren negentig naar 77 procent in 2002. Zo'n 6 procent zegt géén bijzondere of speciale voorzieningen tegen een inbraak in of om hun woning te hebben genomen. (CBS)

Hoe weet u nu hoe veilig hoe woning is? Nou, door bijvoorbeeld door uw woning te (laten) controleren om te zien of het aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen voldoet.

Doe hier de veiligwonen-test om te kijken hoe veilig u woont.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen, dat sinds 1999 bestaat, is een keurmerk dat afgegeven wordt voor woningen, complexen en wijken die voldoen aan een voorgeschreven pakket van eisen rond sociale veiligheid, leefbaarheid, inbraak- en brandpreventie. Het keurmerk is bedoeld voor iedereen met een woning. Het maakt niet dus uit of je huiseigenaar bent of huurt. Wie zijn of haar woning laat controleren en voldoet aan de gestelde eisen ontvangt een certificaat Veilige Woning.

Het aanpassen van een onveilige woning met veiligheidssloten op deuren en ramen kan een kostbare zaak zijn en wellicht een reden zijn om het niet te doen of uit te stellen. Toch kunnen eventuele investeringen op langere termijn ook geld opleveren. Wanneer u woning veilig is en u een kopie van het certificaat van het Politiekeurmerk Veilig Wonen opstuurt naar uw verzekeringsmaatschappij met het verzoek om korting op uw inboedelverzekeringspremie, woont u niet alleen veiliger maar ook nog eens goedkoper.

Voor meer informatie over het Politiekeurmerk Veilig Wonen is te vinden op http://www.politiekeurmerk.nl . Het is ook mogelijk om contact op te nemen met de regionaal coördinator veilig wonen van uw politieregio of een erkend Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) bedrijf.

Links

Politiekeurmerk veilig wonen
http://www.politiekeurmerk.nl

Doe de veiligwonen test.
http://veiligwonentest.politiekeurmerk.nl/test/default.asp

Vereniging van Eigen Huis:
http://www.veh-woning.nl

Het Centraal Bureau voor de Statistiek
http://www.cbs.nl

Meer over:

wonen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor