Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vaker luchtwegaandoeningen rondom veebedrijf

22-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geitenfokkerij.jpg
Omwonenden van intensieve veebedrijven worden blootgesteld aan fijnstof en bacteriën die met name effect hebben op de luchtwegen. In de nabijheid van bedrijven met geiten en kippen komt longontsteking vaker voor. Mensen met COPD en astma hebben meer complicaties.
Langverwacht onderzoek naar de gezondheidseffecten van de intensieve veehouderij in Brabant en Limburg door het instituut IRAS van de Universiteit Utrecht heeft dat uitgewezen. Het onderzoek is dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd. De hogere concentraties fijnstof en bacteriën op de Brabantse en Limburgse platteland werden eerder dit jaar gerapporteerd. In vervolgonderzoek werden huisartsgegevens van 120.000 mensen in het onderzoeksgebied vergeleken met de gegevens van 80.000 mensen uit controlepraktijken. In het onderzoeksgebied zien huisartsen vaker longontsteking, mogelijke Q-koorts en eczeem bij kinderen. Het is voor het eerst dat in Nederland onderzoek is uitgevoerd naar een verband tussen gezondheid en intensieve veehouderij. De onderzoekers adviseren dat er grenswaarden komen voor de uitstoot van fijnstof en bacteriën op het platteland. Ze doen bovendien aanbevelingen voor nader onderzoek. Harde conclusies over een veilige woonafstand tot veebedrijven trekken ze niet.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!