Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Toyota i-ROAD in Smart City project van start

02-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
600x275_toyotairoad.jpg
Het openbaar vervoer van de toekomst wordt al in oktober realiteit in Grenoble. De Franse stad in de Alpen neemt 70 exemplaren van de Toyota i-ROAD en COMS in gebruik voor een innovatief car sharing programma. De stap past perfect in Toyota's 'Towards Zero Emission' visie.
Vice President van Toyota Motor Europe, Michel Gardel: "Het concept past uitstekend in onze toekomstvisie voor mobiliteit, gebaseerd op onze vier pijlers: veiligheid, comfort, gebruiksgemak en milieu."
Eerste Smart City ter wereld
Grenoble wordt door het project de eerste Smart City ter wereld. Het Citélib/Ha:Mo car sharing programma is een samenwerking van Toyota met een aantal Franse overheden (stad Grenoble, regio Grenoble-Alpes) en bedrijven zoals Métropole, Citélib en EDF met dochterbedrijf Sodetrel. Toyota levert 70 volledig elektrisch aangedreven Personal Mobility Vehicles van het type i-ROAD en COMS. Energiebedrijf EDF installeert, verspreid over de stad, 30 laadstations en beheert de laadinfrastructuur. Citélib beheert het nieuwe project. Reizen via een app
Reizigers kunnen hun reis door Grenoble met de volledig elektrisch aangedreven auto's afleggen. Voor grotere afstanden wordt de combinatie met het openbaar vervoer gepromoot. Deze methode vermindert filevorming en zorgt voor minder luchtvervuiling in de stad. Een reiziger naar Grenoble stapt bijvoorbeeld 's ochtends in de trein om het eerste deel van zijn reis filevrij af te leggen. Via een app bekijkt hij het aantal beschikbare Personal Mobility Vehicles bij het station waar hij uitstapt. Binnen een paar eenvoudige stappen is de auto gereserveerd en betaald. Via de mobiele telefoon ontgrendelt hij de gereserveerde i-ROAD of COMS en de reis kan volledig elektrisch worden vervolgd. De app integreert Grenobles bestaande openbaarvervoerplanner en biedt routes met diverse vervoermiddelen. 4 i-ROADS op 1 parkeerplek
De driewielige compacte i-ROAD is een twoseater van slechts 2,35 meter lang, nog geen 1,45 meter hoog en 85 centimeter breed. Daardoor passen er wel vier op één reguliere parkeerplaats. Bovendien zorgt de vernuftige Active Lean-technologie voor een zeer stabiele wegligging en het maken van extreem korte bochten. De vierwielige COMS is een eenpersoons PMV. Waarom Grenoble?
Grenoble is een innovatieve stad en hanteert de slogan "Waar we ons de stad van morgen voorstellen". Het beroemde sciencepark 'Presqu'île' is de thuisbasis van prestigieuze innovatieve instituten en bedrijven. Meer dan 60.000 studenten werken aan hun toekomst aan de universiteit van Grenoble, een van de modernste campussen in Frankrijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!