Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kalknagels en voetschimmel? Dit kun je doen!

12-08-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
58443 keer bekeken
  •  
kalknagel 930
Voetschimmel, kalknagels… Dat wil je niet! Dus hoe voorkom je dit? Én hoe ga je verergering tegen? Wij zetten het voor je op een rij.

Wat is het verschil tussen kalknagels en voetschimmel?

Bij een kalknagel, ook bekend als schimmelnagel, is je teennagel geïnfecteerd met een schimmel of gist. Het kan onder andere ontstaan doordat voetschimmel zich uitbreidt naar de nagels. Sommige mensen zijn vatbaarder voor kalknagels dan anderen, vanwege kleine verschillen in de zuurgraad (pH), weerstand en de gesteldheid van de huid. Je herkent kalknagel aan een witgele, groene of bruine verkleuring aan het uiteinde van de nagel. Deze verkleuring kan zich steeds verder in de richting van je nagelriem verplaatsen. Ook kan er een soort streepvormige verkleuring van de nagel ontstaan. Hierdoor wordt de nagel steeds dikker, ruwer, brokkeliger en breekbaarder. Een kalknagel is niet gevaarlijk, maar wel besmettelijk.
Voetschimmel is, zoals de naam al zegt, een schimmelinfectie aan de voet. De infectie beperkt zich niet, zoals bij kalknagel, tot de nagel, maar tot de hele voet. Aan de zijkanten van je handen en vingers kunnen als reactie op de infectie blaasjes ontstaan. De meest voorkomende vorm van voetschimmel is ‘zwemmerseczeem’. Het gaat bij deze vorm echter niet om eczeem, maar om schimmel. Symptomen zijn witte schilfertjes tussen je tenen, roodheid en jeukende blaasjes. Deze blaasjes zitten vaak op de voetzool.

Wat te doen bij kalknagels en voetschimmel?

Het voorkomen van een kalknagel is vaak moeilijk, maar toch kun je met enkele maatregelen voorkomen dat het erger wordt óf je voeten zelfs schimmelvrij maken.

1. Trek goede schoenen aan

Voetschimmel voorkomen begint bij een goede schoen. Draag bij voorkeur ventilerende schoenen waarin je tenen genoeg beweegruimte hebben. Krappe, warme schoenen vormen namelijk een ideale woonplaats voor huidschimmels. Ook is het aantrekken van natte schoenen, zoals (sport)schoenen die nog nat zijn van een regenbui, een slecht idee, aangezien deze een bron van bacteriën en schimmels zijn. Om vochtige schoenen te voorkomen, kun je ook een schoenverwarmer aanschaffen. In vochtige openbare ruimtes, zoals doucheruimtes en zwembaden, doe je er goed aan slippers te dragen. 

2. Reinig je schoenen

Heb je al last van voetschimmel? Dan is het een goed idee om regelmatig je schoenen van binnen te reinigen met antischimmelpoeder. Zo ga je verspreiding van schimmel tegen. 

3. Koop nieuwe schoenen tijdens behandeling

Om ervoor te zorgen dat je voeten tijdens een schimmelinfectiebehandeling ook écht schimmelvrij blijven, is het beter om nieuwe schoenen te kopen. Je oude schoenen zijn zeer geschikt voor schimmels en kunnen behandeling vertragen.

4. Draag schone sokken

Trek elke dag schone (katoenen of wollen) sokken aan om verspreiding of herhaling van een schimmel te voorkomen. Ook dien je je sokken zeer heet te wassen, namelijk op 80 graden, om schimmels te doden.

5. Zorg goed voor je voeten

Bij het wassen van je voeten is het bij kalknagels een goed idee om geen zeep te gebruiken. Wil je toch zeep gebruiken? Zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven door je voeten af te spoelen.

6. Behandel de schimmel

Voor het tegengaan van voetschimmel zijn er bij de drogisterij verschillende middelen verkrijgbaar, zoals schimmeldodende middelen en schimmelgroei remmende middelen. Ook zijn er natuurlijke middelen waarvan wordt beweerd dat ze effectief zijn tegen voetschimmel, zoals tea tree olie. 
Antischimmelzalven of -crèmes werken helaas niet bij kalknagels. Antischimmelpillen kunnen wel helpen. Een kuur duurt meestal drie maanden, maar werkt in 25 tot 30 procent van de gevallen niet. Verder is het bij kalknagels niet nodig de schimmelnagels voor een deel of helemaal te verwijderen. Meestal laat een nagel vanzelf deels of helemaal los. Zit je nagel los? Dan kun je er een pleister overheen plakken. Ook kun je een vervormde of zere nagel bewerken met een vijl of puimsteen of een pedicure nemen. Mensen zijn soms geneigd om een kalknagel met nagellak te verbergen. Dit is alleen niet slim om te doen, omdat je de nagel ermee afsluit. 

7. Voorkom herhaling

Wanneer je eenmaal een voetschimmel hebt gehad, is de kans op herhaling hiervan groot. Neem daarom de bovenstaande sokken- en schoenentips in acht en zorg ook dat je thuis voorwerpen als een badmat regelmatig wast. Deze zijn vaak een bron van schimmels. 
Bron: Hielspoorinfo, Dokterdokter.nl, Thuisarts.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!