Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Help je huisdier oud en nieuw door met deze tips!

30 dec 2019
  •  
leestijd 3 minuten
kat bang donker 1127
De jaarwisseling is vaak een stressvolle periode, al helemaal voor je huisdier. Honden, katten en andere huisdieren zijn niet gewend aan bijvoorbeeld knallend vuurwerk en kunnen hierdoor enorm bang worden. Kassa zocht acht handige tips om deze feestelijke tijd ook fijn te laten zijn voor je huisdier.

1. Zorg voor afleiding

Als je huisdier iets heeft waar die zich op kan focussen, zal deze minder letten op het geknal en de flitsen van het vuurwerk. Geef je hond bijvoorbeeld een bot om op te kunnen kauwen of zorg voor een speeltje waar die mee kan spelen. Een traktatie doet het ook altijd goed. Daarnaast is afleidend geluid handig om de herrie van buiten te maskeren. Zet de tv iets harder aan of laat muziek uit de radio klinken.

2. Niet troosten!

Het kan de eerste gedachte zijn wanneer je ziet dat je trouwe viervoeter het moeilijk heeft. Toch is troosten een heel slecht idee. Jouw gedrag kan bepalend zijn voor hoe je huisdier zich voelt. Door het dier te troosten versterk je het angstige gevoel en kan je hem onnodig bang maken.
Het beste is om je huisdier, hoe moeilijk die het ook lijkt te hebben, hetzelfde te behandelen als altijd. Als je hond of kat naar je toe komt, haal deze dan hetzelfde aan als je normaal gesproken doet, alsof deze dag net als alle andere dagen is. Als je kat in paniek is, probeer deze dan niet vast te houden.

3. Laat ze weg kunnen kruipen naar hun plekje

Als je huisdier het te eng vindt worden, wil deze weleens ergens in wegkruipen. De meeste huisdieren hebben een vast plekje in huis waar ze zich graag terugtrekken, zoals een mandje of onder je bed. Het beste advies is om je huisdier dit gewoon te laten doen. Ze gaan naar deze plekjes omdat ze zich hier veilig voelen. Als je ze probeert uit deze plek te trekken, worden ze alleen maar onrustiger en angstiger. Wanneer je huisdier door heeft dat er niets aan de hand is komt deze vanzelf weer tevoorschijn.

4. Laat ze niet naar buiten gaan

Door de schrik van het vuurwerk kan je huisdier in paniek raken en proberen te ontsnappen. Houd daarom rond de jaarwisseling ramen en deuren gesloten, zodat hij/zij niet naar buiten kan vluchten. Verder is het verstandig om je hond al ruim voor het vuurwerkspektakel uitgebreid uitgelaten te hebben. Hierdoor hoeven ze niet meer naar buiten en zijn ze vaak uitgeput waardoor ze minder aandacht aan het vuurwerk geven, of zelfs in slaap zijn gevallen.

5. Geen kalmeringsmiddelen 

De dierenbescherming raadt het af om je huisdier kalmerende medicijnen te geven, zeggen ze op hun website. De organisatie meldt dat het dier in veel gevallen wel wordt verdoofd, maar dat het gehoor hetzelfde blijft of zelfs gevoeliger. Het dier is dan nog altijd angstig, maar kan er dan niet op reageren, aldus de dierenbescherming.

6. Oorbeschermers

 
Er zijn geluidwerende doppen en koptelefoons die je je huisdier kan opzetten. Ter gewenning kun je deze een paar dagen voor Oudjaar alvast uitproberen.

7. Wennen aan vuurwerk- en onweersgeluiden

Je kan je huisdier ook aan de klappen laten wennen door het afspelen van een cd’tje met vuurwerk- en onweersgeluiden. Hiermee begin je een paar dagen van tevoren en laat je afspelen, terwijl je zelf geen aandacht geeft aan de klappen. Je huisdier raakt meer gewend aan harde geluiden en merkt aan jouw desinteresse in het geknal dat er niets aan de hand is. Zet door de dag heen het volume steeds iets harder en je dier gaat steeds meer wennen aan harde knallen. Door tijdens het cd’tje ook met het dier te spelen kan deze het geluid ook met iets positiefs associëren.
Je kan ook op YouTube zoeken naar filmpjes waar deze klappen op te horen zijn. Zie hier een voorbeeld.

8. Waarschuw je omgeving

Tot besluit: Breng je buren en straatgenoten ervan op de hoogte dat je huisdier niet gesteld is op vuurwerk, zodat ze het niet voor of bij je huis gaan afsteken.
Bron: DAP Bommelerwaard-Zuid, RTL, Petplan
Dit eerder verschenen artikel is op 30 december 2019 door Kassa gecontroleerd en herplaatst.

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!