Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Smartphoneverzekering via provider niet zo smart

18-02-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
smartphone1_06.jpg
Als u een nieuwe smartphone koopt, vraagt de verkoper u standaard of u hierbij een verzekering wilt afsluiten, of een toestelservice, zoals de verkopers het zelf graag noemen. Veel mensen gaan op dit aanbod in. Een nieuwe smartphone kost immers al snel honderden euro’s en dan wil je wel dat hij goed verzekerd is. Maar wist u dat deze smarthoneverzekeringen vaak helemaal niet de meeste smarte keuze zijn?
Pas op voor overhaast beslissen
Omdat de verkoper u direct bij aankoop al voor de keuze stelt, is een groot risico bij de smartphoneverzekering dat u overhaast beslist. U heeft nog niet de kans heeft gehad eerst naar de premie en de voorwaarden te kijken, terwijl juist bij deze verzekeringen nogal wat addertjes onder het gras blijken te zitten. De premie is bijvoorbeeld vaak erg hoog in verhouding tot de waarde van de telefoon.
Koopt u een smartphone van 500 euro en wilt u deze verzekeren tegen schade, verlies en diefstal? Dan kost dit u al snel 156 euro of meer per jaar. Voor wie de smartphone alleen wil verzekeren tegen beschadigingen, bieden de providers vaak een goedkopere versie van de verzekering. Maar dan nog betaalt u bij een smartphone van 500 euro minimaal 100 euro per jaar voor de verzekering. Daar komt nog bij dat verzekeringen die de providers aanbieden hoge eigen risico’s kennen. KPN en Vodafone spannen hierbij de kroon. Als u een smartphone van 500 euro hebt gekocht en deze wordt gestolen, betaalt u bij deze providers respectievelijk 80 of 100 euro aan eigen risico. Dit terwijl de toestelverzekering van T-Mobile voor deze telefoon slechts een eigen risico van 45 euro hanteert. Overhaast beslissen kan er dus gemakkelijk toe leiden dat u een ongunstige verzekering afsluit.
Tip! Heeft u bij aankoop van de telefoon direct een verzekering afgesloten en heeft u hier achteraf spijt van? Dan kunt u nog altijd binnen 14 dagen de verzekering annuleren. Hoe u dit kunt doen staat in de verzekeringsvoorwaarden die u van de provider heeft gekregen.
Pas op voor dubbele verzekering
Wanneer u thuis de voorwaarden van de smartphoneverzekering bekijkt, is het verstandig ook goed te kijken of de dekking van de verzekering niet overlapt met uw inboedelverzekering. Deze verzekeringen dekt schades aan uw smartphone die onstaan in uw woning, door bijvoorbeeld brand- of waterschade, namelijk al voor een groot deel. Ook diefstal van de smartphone uit de woning is verzekerd met de inboedelverzekering.
Daarnaast dekt uw (doorlopende) reisverzekering schade aan uw smartphone tijdens een weekendje weg of vakantie. Houd er wel rekening mee dat de reisverzekering meestal niet voldoende uitkeert om een nieuwe smartphone te kopen, zoals blijkt uit een onderzoek dat Geld.nl onlangs publiceerde . Een beter alternatief om uw smartphone buitenshuis te verzekeren is een buitenhuisdekking. De meeste inboedelverzekeraars bieden deze dekking als aanvulling op uw inboedelverzekering. De buitenhuisdekking vergoedt bijvoorbeeld de schade als u de telefoon buiten laat vallen. Maar ook als de smartphone tijdens een vakantie wordt gestolen uit uw vakantiehuisje, bent u hiervoor verzekerd. Het grote voordeel van deze buitenhuisverzekering is ook dat hiermee niet alleen uw smartphone buitenshuis is verzekerd, maar ook bijvoorbeeld uw tablet en/of digitale camera. En dan is de buitenhuisdekking vaak ook nog veel goedkoper dan een aparte smartphoneverzekering.
Fabrieksgarantie
De toegevoegde waarde van een smartphoneverzekering boven de inboedel- en eventuele reisverzekering is wel dat de telefoonverzekering ook technische mankementen verzekert waar uzelf niets aan kunt doen. Maar hier heeft u in de eerste twee jaar dat u de smartphone heeft geen verzekering voor nodig, omdat deze technische gebreken en softwareproblemen al onder de wettelijke garantie vallen.
Smartphoneverzekering? Niet doen, dus!
Samenvattend kunnen we dus stellen dat het eigenlijk nooit loont om een smartphoneverzekering af te sluiten bij uw provider. De premie is hoog in verhouding tot de prijs van de telefoon en dan betaalt u ook nog eens een hoog eigen risico. Daarnaast is de telefoon deels al goed verzekerd via uw inboedel- en reisverzekering. En wilt u er echt zeker van zijn dat uw smartphone optimaal verzekerd is, dan kunt u beter een buitenhuisdekking bij uw inboedelverzekering afsluiten.
Amanda Bulthuis Kassa besteedde eerder aandacht aan telefoonverzekeringen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!