Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Slechte adem? CB12 is geen wondermiddel

02-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8638 keer bekeken
  •  
Columnmond.jpg
CB12 is een middel tegen slechte adem. Slechte adem is voor veel mensen een bron van onzekerheid. In de mondholte ontstaan door bacteriewerking zwavelgassen. Bij het praten komende die dampen naar buiten. Voor gespreksgenoten is dit een onplezierige ervaring. De stank van die zwavelverbindingen kan zo heftig zijn dat de ruikende partij de adem inhoudt.
Onzeker
Producenten van receptvrije geneesmiddelen zijn gek op klachten die de consument onzeker maakt. Aanhoudende onzekerheid biedt geweldige mogelijkheden voor de marketing van hun middeltjes. De uitdaging bij CB12 is om zoveel mogelijk mensen onzeker te maken over hun adem.
Bestrijder
Het Zweedse Meda OTC heeft die handschoen opgepakt. Het product CB12 wordt in de reclamespot als zeer een effectieve bestrijder van mondgeur neergezet. De spot begint met voorbeelden van jonge, aantrekkelijke mensen die ondanks hun plezierige uiterlijk vreselijk uit hun mond ruiken. In één geval gaat een bos bloemen zelfs slap hangen zodra de adem van een glimlachend meisje erover heen strijkt. Boodschap: je kunt er nog zo leuk uitzien, maar zonder frisse adem wordt het allemaal niets.
Gele damp
Dan volgt een animatie van een puntgaaf gebit, waarbij gele damp van de kiezen opstijgen. Geel is de kleur van zwavel, die kleur is dus niet zomaar gekozen. Dan verschijnt er een golf CB12 in de mond en de gele dampen verdwijnen als sneeuw voor de zon. De stelling is: CB12 voorkomt en behandelt slechte adem effectief, door de zwavelgassen aan te pakken. Het werkt volgens de spot 12 uur lang.
Zwavelgassen
Hebben we hier te maken met een doorbraak bij de behandeling van slechte adem? Nee hoor, de werkzame bestanddelen in CB12 zijn al decennia bekend en zitten ook in allerlei andere middeltjes. Het zijn chloorhexidine, dat de bacteriën doodt, en een zinkverbinding, die met zwavelgassen reageert. Chloorhexidine zit ook in mondspoelingen als Corsodyl en Perioaid. De spoeling Halita bevat daarnaast, net als CB12 een zinkverbinding.
Stinkende put
Dan de vraag of CB12 werkt. Het antwoord is ja. Het werkt zoals een fles chloor de geur van een stinkende put een tijdje kan wegnemen, maar het effect is maar tijdelijk, want het onderliggende probleem wordt niet aangepakt. De 12 uur die wordt genoemd in de spot van CB12 klinkt zeer ongeloofwaardig. Op gebruikersfora zijn er mensen die klagen dat al na een uur de geur terugkeert.
Voedingsbodem
De echte oplossing is het verwijderen van de voedselresten en de plaque die tussen de tanden zit. Die vormen de voedingsbodem van de bacteriën. Flossen, stoken, poetsen en tongschrapen, vormen de ware oplossing. Als dat niet werkt is het een klus voor de tandarts of misschien zelfs iets voor een maag, lever, darm-specialist.
Tot slot heeft chloorhexidine bij lang gebruik de neiging de tanden te verkleuren en de smaak aan te tasten.  
Lees ook: Listerine , Zendium , Oral B , Elmex Peter Hendriks (klik hier voor meer columns)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!