Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Slaap goed voor contact tussen hersencellen

18-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
slaapkamer_01.jpg
Chinese en Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt waarom slaap goed is voor het geheugen. Tijdens bepaalde fases van de slaap worden nieuwe synapsen opgebouwd, verbindingen tussen hersencellen. Dit blijkt uit microscopisch onderzoek aan breinen van muizen, aldus de BBC.
Kunstjes leren
Voor de studie moesten de proefdieren een nieuw kunstje leren. Muizen die daarna goed mochten slapen, onthielden dat beter omdat zij de nodige synapsen konden opbouwen. De muizen die slechts een paar uur per dag sliepen hadden na drie dagen 25% minder synapsen opgebouwd.
Het was al eerder bekend dat slapen goed is voor het geheugen, maar over het achterliggende mechanisme bestond onduidelijkheid. Voor de Chinees-Amerikaanse studie zijn geavanceerde microscopische technieken gebruikt voor onderzoek aan het levende brein. Als de resultaten van het onderzoek op muizen ook voor mensen blijken te gelden, dan is de kans groot dat ‘slaap inhalen’ nutteloos is.
Stampen
De studie leidt volgens een expert ook tot een aanbeveling voor 'stampende' scholieren: om dingen langdurig te onthouden, is het waarschijnlijk beter om na het leren te slapen dan alsmaar door te gaan. Muizen die één uur 'leerden' en daarna goed sliepen, presteerden beter dan muizen die drie uur intens trainden en daarna uit hun slaap werden gehouden.
In de toekomst hopen de onderzoekers een medicijn te kunnen ontwikkelen dat de hersenen kan beschermen tegen het gebrek aan slaap. ANP/Forbes/BBC ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!