Kassa

Schoorsteenbrand niet altijd vergoed door je opstalverzekering!

14-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10315 keer bekeken
  •  
schoorsteen-930x520
Elk jaar vinden in Nederland ruim 1.700 schoorsteenbranden plaats. Je zou denken dat dit vergoed wordt door de opstalverzekering. Brandschade valt immers onder de basisdekking van elke opstalverzekering. Toch betekent dit niet dat schade als gevolg van een schoorsteenbrand ook altijd wordt vergoed.
Schoorsteen vegen verplicht?
In Nederland is het, in tegenstelling tot veel anderen landen, niet wettelijk verplicht om je schoorsteen te laten vegen. Ook in de voorwaarden van een opstalverzekering staat vaak niet beschreven dat dit verplicht is. Maar er staat wel in dat je zelf al het redelijke moet doen om schade te voorkomen. Dat is bij een schoorsteenbrand precies het addertje waar een verzekeraar zich vaak op beroept.
Je moet minstens 1 keer per jaar je schoorsteen laten vegen. Doe je dit niet, of kun je dit niet aantonen met een factuur van de schoorsteenveger, dan kan de verzekeraar zich erop beroepen dat je niet het nodige hebt gedaan om een schoorsteenbrand te voorkomen.
Een schoorsteenbrand ontstaat meestal doordat tijdens het stoken van je kachel of open haard roet- en rookdeeltjes de schoorsteen in worden geblazen. Deze vormen een soort teerlaag die gemakkelijk vlam kan vatten. Door je schoorsteen regelmatig te laten vegen, kun je dit voorkomen.
Kies een erkende schoorsteenveger!
Daarnaast stellen sommige verzekeraars dat de schoorsteenveger moet zijn aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Je weet dan zeker dat de schoorsteenveger een erkende opleiding heeft gevolgd.
Wat moet je doen bij een schoorsteenbrand?
Krijg je toch te maken met een schoorsteenbrand, beperk de schade dan zoveel mogelijk door direct te blussen met zout, zand of soda.
Let op! Blus een schoorsteenbrand nooit met water!Hier komt stoom bij vrij waardoor er druk op de schoorsteen komt te staan. Hierdoor kan de schoorsteen barsten of in het ergste geval zelfs exploderen.
Doe als je gaat blussen altijd de schoorsteenklep dicht en sluit de luchttoevoer naar de kachel af. Bijvoorbeeld door het deurtje van je kachel dicht te doen of de luchtklep van de open haard te sluiten. Bel vervolgens 112. Als de brand geblust is, ventileer je huis dan goed. Door de roet- en rookdeeltjes die uit de kachel komen, komt namelijk koolmonoxide je woning binnen.
Schade claimen bij je verzekering
Om de schade van een schoorsteenbrand bij je opstalverzekering te claimen, moet je een schadeformulier invullen. Het is verstandig om zelf ook alvast wat foto’s te maken en deze toe te voegen samen met een kopie van de laatste factuur van de schoorsteenveger.
De verzekeraar zal vervolgens altijd een expert langs sturen. Schade aan je schoorsteen is immers te complex om op afstand volledig te beoordelen en in te schatten. Laat je schoorsteen dus niet repareren voor de expert is langs geweest, anders kan de verzekeraar de schade niet meer beoordelen. Heb je ook nog schade aan je inboedel als gevolg van de brand, dan kun je dit claimen bij je inboedelverzekeraar. Deze schade valt onder de branddekking en wordt vrijwel altijd gewoon vergoed.
Amanda Bulthuis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

desnoods
desnoods20 jan. 2016 - 17:07

Bij brand in de schoorsteen is het de verzekeraar die moet aantonen dat de brand het gevolg is van het niet vegen van de schoorsteen. Overigens komt het vaak voor dat bij een schoorsteenbrand juist voordien de schoorsteen is geveegd. Het is echter belangrijk dat u ten alle tijden een second-opinion laat uitvoeren door een zgn contra-expert. Deze contra-expert werkt niet voor de verzekeraar maar volledig onafhankelijk van de verzekeraar voor u. Voor een goede contra-expert kunt u eea vinden via google. Zij bereken u geen kosten. De kosten van een contra/expert zijn volledig voor rekening van uw verzekeringsmaatschappij.

lisa123
lisa12318 jan. 2016 - 13:12

Heb nog 2 ouderwetse gaskachels die ik door een kennis  jaarlijks  laat schoonmaken en nakijken (hij heeft 45 jaar in de branche gewerkt dus weet echt wel wat hij doet).Heb er 2 erkende schoorsteenveeg bedrijven bij laten komen maar zodra ze de kachels zien wordt er gezegd: helaas mevrouw, daar beginnen we niet aan om de schoorsteen te vegen, de kachels zijn te oud en als er iets kapot aan gaat doordat wij ze verplaatsen zijn wij aansprakelijk.Trouwens, die ene firma die het 2 jaar geleden nog wel heeft gedaan gaat het dak niet op, ze beschadigen je vloer zonder iets te zeggen en doen alles van binnen uit, er gaat een soort kabel beneden de schoorsteen in, ze raggen wat met de stofzuiger erbij en klaar, snel verdiend.Als ik vraag waarom ze niet naar het dak gaan en de schoorsteen inspecteren en kijken of er nog kappen opzitten vertikken ze het, alhoewel ik ze zeg dat dat niet gratis kan natuurlijk  en ik extra wil betalen.Helaas, uitgepraat dus, en als alleenstaande vrouw zonder kennissen of familie (allemaal overleden) durf ik het dak niet op en kan dit probleem dus niet oplossen.Trouwens, dak is zo rot dat je er doorheen zult vallen, huisbaas doet er weinig aan, al 20 jaar alleen maar oplappen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!