Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Helpt een 'stoppen met roken app' jou van je verslaving af?

09-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1594 keer bekeken
  •  
roken sigaret 930x520
Ben jij een fervent roker en heb jij daarom moeite om van de sigaretten af te blijven? Misschien dat een ‘stoppen met roken’ app je een uitweg zou kunnen bieden. In de app stores zijn diverse hulpapps te vinden, die van nut kunnen zijn bij jouw stoppoging. Kassa zet de meest gebruikte stoppen met roken-apps op een rijtje: Quitnow!, Quit Buddy en Kwit.

Quit Buddy

De app Quit Buddy ziet er op het eerste gezicht degelijk uit. Bij het openen van de app worden we meteen geconfronteerd met een tijdmeter die aangeeft hoe lang je bent gestopt. Daarnaast krijg je een coach toegewezen die jou om de zoveel tijd bestookt met tips en complimenten. 
Quitbuddygezondheid
Quitbuddyvoorpagina1
Onder het balkje ‘gezondheid’, krijg je bij deze app een overzicht met statistieken, waarop je met eigen ogen kunt zien hoe bevorderlijk het stoppen wel niet is voor jouw lichaam. Je kunt zelfs bepaalde doelen behalen; Zo zijn je bloeddruk en hartslag bijvoorbeeld al na acht minuten voor vijfenveertig procent op ‘normaal’ niveau. Een leuke manier om de gebruiker te triggeren het balkje op de volle honderd procent te krijgen.
Een fijne gebruiksvriendelijke app, waarop alle functies duidelijk worden weergegeven. De rol van de ‘coach’ is alleen wat karig; Eenmaal per dag ontvang je een bericht met slechts één schamele tip. Dat is teleurstellend, omdat je daar vooraf toch meer van verwacht.

Voordelen

-       Alle functies worden duidelijk weergegeven.

Nadelen

-       Rol van ‘coach’ is niet uitgebreid genoeg.
KassaSter3eneenhalf

QuitNow!

Bij de app QuitNow! staat de community centraal. Zo wordt er op het beginscherm meteen duidelijk gemaakt dat minstens 498,670 gebruikers jou voor zijn geweest en kun je zelfs meteen met hen in contact komen. Of het forum waarop app-gebruikers kunnen reageren een toegevoegde waarde heeft wordt betwijfeld. Op een enkele on-topic reactie na, wordt er voornamelijk onzin gedeeld. Zonde, want zo lijkt het forum zijn doel voorbij te gaan.
Quitnow
Quitnowgez
Maar goed. De app bestaat niet louter uit de mogelijkheid voor rokers om hun ervaringen met anderen te delen. Ook is er een overzicht te zien met het aantal dagen dat je inmiddels niet meer rookt, de tijd dat je hebt bespaard door er niet een op te steken en niet onbelangrijk het geld dat je bespaart. Zelfs ontvang je meerdere push-berichten op een dag met mijlpalen die je volgens de app hebt bereikt door niet te roken. Zo ontvang je bijvoorbeeld bij iedere honderd euro dat je bespaart een notificatie.
Al met al een fijne app om te gebruiken. Alle mogelijke functies zijn meteen duidelijk voorhanden. Hoewel het forum niet altijd even nuttig lijkt te zijn, is het begrijpelijk dat het voor sommige ‘stoppers’ als een soort uitlaatklep kan dienen.

Voordelen

-       Alle functies worden duidelijk weergegeven.
-       Forum is een leuke toevoeging.

Nadelen

-       Er wordt voornamelijk onzin gedeeld op het forum.
Sterren_4_vier_review_app_recensie

Kwit

Kwit is simplistischer dan de andere apps. Het is even uitvogelen waar alles staat, omdat het op het eerste gezicht niet duidelijk is wat alle functies inhouden. Na een tijdje rondneuzen vind je echter een paar leuke functies. Zo krijg je bijvoorbeeld iedere keer als je op het ‘speelkaarten symbooltje’ klikt een willekeurige motivatiekaart te zien met tips voor als het stoppen je even te veel wordt.
Kwitvo
Kwitov1
Waarin Kwit voornamelijk afwijkt van de andere apps, is dat de app in de pushberichten dusdanig weinig prijsgeeft, dat de gebruiker Kwit wel moet openen. Hoewel ook deze app bepaalde doelen voor je stelt die je kunt behalen, is het pas na veel geklik duidelijk wat die doelen daadwerkelijk zijn. Op de homepagina zijn er verschillende balkjes, waarvan het uiteindelijk de bedoeling is die groen gaan kleuren. Wat die doelen echter zijn, is onduidelijk.
De app blinkt uit in onduidelijkheid. Je moet de tijd nemen om uit te zoeken waar alle onderdelen voor bedoeld zijn en daarnaast is het ook bij langer gebruik een heel gedoe om de applicatie te gebruiken. De ‘motivatiekaart’ is daarentegen wel een leuke toevoeging,

Voordelen

-       Motivatiekaart is een leuke toevoeging.

Nadelen

-       Onduidelijk welke mijlpalen je kunt behalen.
-       Pushberichten geven te weinig prijs.
2 ster wijdewijk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!