Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Reisverzekering voor wintersport, waar moet je aan denken?

22-01-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
skien 930 x 520
Het wintersportseizoen is weer in volle gang. Heerlijk sportief het witte poeder bedwingen met je ski’s of snowboard. En daarna uit je dak bij de après-ski of gewoon lekker in de zon op een ligbedje. Hoe jouw wintersportvakantie er ook uit ziet, om echt onbezorgd te genieten is een goede reisverzekering essentieel. Zo hoef je je niet druk te maken over eventuele diefstal van je ski’s of ziekenhuiskosten na een nare valpartij.
Een goede wintersportverzekering vinden lijkt een ingewikkeld klusje. Je krijgt immers met veel verschillende dekkingen te maken: medische kosten, sportuitrusting, ongevallen dekking, hulpverlening etc. Maar wat heb je nou echt nodig?

Dekking voor wintersport

De meeste reisverzekeraars bieden je de mogelijkheid om een aparte dekking voor wintersport af te sluiten. Deze heb je eigenlijk altijd nodig. Simpelweg omdat je bagagedekking alleen geldig is voor je skispullen, als je ook een wintersport dekking afsluit. Dit geldt ook voor de dekking voor hulpverlening. Die geldt alleen bij wintersportongevallen, als je ook de wintersportdekking hebt.
Daarnaast vergoedt de wintersportdekking niet-gebruikte skipassen en huurkosten als je door een ongeval niet meer kunt skiën of snowboarden.

Schade aan je skispullen

Voor een goed stel ski’s of een snowboard ben je al snel enkele honderden euro’s kwijt. Dit zijn dan ook gewilde objecten bij dieven. De Nederlandse Ski Vereniging (SKV) berichtte eerder deze maand nog dat er in de Alpen een bende actief is die op grote schaal ski’s en snowboards steelt. Des te meer reden om ze goed te verzekeren. Als je dekking voor wintersport afsluit bij je reisverzekering, vallen je ski’s of je snowboard gewoon onder je bagagedekking. Je bent dan verzekerd voor maximaal het bedrag dat vermeld staat bij de bagagedekking.
Is het bedrag voor bagage te laag voor jouw uitrusting? Dan kun je bij sommige verzekeraars een extra dekking voor sportuitrusting afsluiten. Deze dekking komt bovenop het bedrag dat je krijgt vanuit de bagage vergoeding.
Tip! Controleer goed welke voorwaarden de reisverzekering hanteert voor spullen die onderweg gestolen worden uit je skikoffer. Bij sommige verzekeraars is dit gewoon gedekt, zolang de skikoffer maar op slot zit en goed bevestigd is op de auto. Maar er zijn ook verzekeringen die extra eisen stellen. Bijvoorbeeld dat je je kostbare spullen niet ’s-nachts of tijdens een eetpauze in de skikoffer mag laten liggen.

Hulpverlening

Helaas is skiën en snowboarden niet helemaal zonder gevaar. Er gebeurt wel eens een ongeluk op de piste. Heb je op de piste hulpverlening nodig na een ongeval, dan valt dit onder de dekking voor hulpverlening (meestal standaard verzekerd bij de reisverzekering). Ook hierbij geldt dat je wel de aanvullende dekking voor wintersport moet hebben afgesloten.

Medische kosten

Tot slot kun je na een ongeluk op de piste te maken krijgen met medische kosten. Bijvoorbeeld als je naar het ziekenhuis moet voor eerste hulp. Je basisverzekering biedt hiervoor niet voldoende dekking. De basis zorgverzekering vergoedt spoedeisende hulp in het buitenland tegen Nederlandse prijzen. In skioorden in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland ga je meestal naar privékliniek waarvan de kosten veel hoger liggen. Een aanvullende dekking voor buitenland bij je zorgverzekering of een dekking voor medische kosten bij je reisverzekering biedt dan uitkomst.
Wij raden in dit geval altijd een aanvulling voor medische kosten bij je reisverzekering aan. Deze vergoedt namelijk vaak ook de kosten voor het eigen risico van je zorgverzekering. Ook voor de medische kosten bij je reisverzekering geldt dat je op wintersportvakantie alleen een vergoeding krijgt als je ook een dekking voor wintersport hebt afgesloten.

Nog even samengevat

Voor een goede reisverzekering op wintersport moet je in elk geval aan de volgende dekkingen denken:
-    Wintersport
-    Bagage
-    Hulpverlening
-    Medische kosten
Als je aan deze zaken hebt gedacht, kun je onbezorgd op weg naar je wintersportbestemming.
Column: Amanda Bulthuis - Dossier Verzekeren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!