Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Regels vervoer huisdieren

04-06-2005
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
1581349.jpg
Per 3 juli 2004 gelden er nieuwe regels voor het vervoer van honden, katten en fretten in de EU. De belangrijkste regels zijn: De dieren moeten in het bezit zijn van een paspoort volgens Europees model. De dieren moeten gevaccineerd zijn tegen Rabiës. De dieren moeten geïdentificeerd zijn. Lees het artikel voor meer informatie.
EU paspoort
Het paspoort vervangt vanaf 3 juli 2004 alle in Nederland reeds bestaande reisdocumenten die gebruikt worden voor het vervoer van dieren naar het buitenland. Er komt dus helaas geen overgangsregeling voor de huidige in omloop zijnde documenten .  Naar verwachting zijn de nieuwe paspoorten pas in april leverbaar!!
De oude paspoorten hoeven niet ingenomen te worden. De nog geldige vaccinaties en behandelingen kunnen schriftelijk overgezet worden door uw dierenarts in het nieuwe paspoort. Het is verstandig het oude vaccinatieboekje te bewaren.
Vaccinatie tegen Rabiës
Het dier moet gevaccineerd zijn tegen Rabiës met een in Nederland geregistreerd vaccin volgens het vaccinatieschema van de producent. Er is in de verordening niet specifiek aangegeven op welke termijn voor vertrek dit dient te gebeuren. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde adviseert haar leden de termijn van minimaal 30 dagen voor vertrek aan te houden.
Identificatie
Een identificatie is verplicht. Dit kan door middel van een microchip of een tatoeage (de komende acht jaar nog toegestaan). Het nummer van de microchip of de tatoeage moet in het paspoort worden vastgelegd.
Naast een identificatie en vastlegging daarvan in het paspoort is een registratie bij een centrale databank aan te bevelen. Petlook is de enige gratis, interactieve, beveiligde en meertalige databank; Registratie duurt enkele minuten en werkt wereldwijd!: Kijk op  http://www.petlook.nl/
Harmonisatie
In principe vervallen per 4 april 2004 alle overige regels voor het niet-commercieel vervoer van honden, katten en fretten binnen de EU. Aanvullende gezondheidsverklaringen en dergelijke zijn dus niet meer nodig.
Groot-Brittannië, Ierland en Zweden
Deze landen zijn wel lid van de EU maar mogen (voorlopig nog vijf jaar) aanvullende eisen stellen. Dit houdt in dat voor die landen een Rabiës-titerbepaling vereist is om aan te tonen dat het dier gevaccineerd is. Die test moet binnen de door de nationale regelgeving vastgestelde termijnen zijn uitgevoerd, voor Groot-Brittannië betekent dit minimaal zes maanden voor vertrek en voor Zweden vier maanden  Ook met betrekking tot echinococcose- en tekenbehandelingen kunnen voorlopig extra eisen gesteld worden. Vraag uw dierenarts naar de details.
Dieren jonger dan drie maanden
Wanneer dieren jonger dan drie maanden op reis gaan, hoeven ze niet gevaccineerd te zijn. Wel moet de eigenaar dan aan kunnen tonen dat het jong tot aan de reis is opgegroeid op de geboorteplek en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet waren met Rabiës.
Het jonge dier mag ook de grens over wanneer het vergezeld wordt door de moeder van wie het nog afhankelijk is.
Het is aan de lidstaten zelf om te bepalen of ze dieren jonger dan drie maanden toelaten. Op dit moment is de verwachting dat Groot-Brittannië, Ierland, Zweden en Frankrijk ze niet toe zullen laten. Nederland zal dieren jonger dan drie maanden onder bovenvernoemde voorwaarden waarschijnlijk wel toelaten.
Niet-EU-landen
Wie vanuit Nederland met een huisdier op vakantie gaat naar een land dat geen lid is van de EU dient vóór vertrek een rabiëstiter te laten bepalen en dit door de dierenarts op te laten tekenen in het paspoort. Als daarna driejaarlijks (volgens de bijsluiter van het vaccin, sinds 25 mei 2005) hervaccinatie plaatsvindt, is dit maar één keer nodig.
Er is een aantal landen dat niet tot de EU behoort, maar waarvoor wel de EU-regels gelden. Deze landen voeren hetzelfde beleid als de EU om Rabiës tegen te gaan. Op dit moment zijn dat:
Noorwegen
Zwitserland
IJsland
Andorra
Liechtenstein
Monaco
San Marino
Vaticaanstad
Om met een huisdier van en naar deze landen te reizen is een paspoort, een identificatie en een Rabiësvaccinatie dus voldoende.
Niet-EU-landen mogen zelf wel aanvullende eisen stellen. Zo zal Noorwegen zich conformeren aan Zweden en naast een identificatie, Rabiësvaccinatie en een EU-paspoort een Rabiëstiter plus een echinoccose-behandeling eisen. Voor invoer van een hond of kat (in dit geval niet bij het fret) uit een niet EU-land geldt dat bij deze dieren drie maanden voor binnenkomst een bloedtest moet worden afgenomen.
Commercieel gehouden dieren
Voor de handel in honden, katten en fretten bestaat reeds een andere Richtlijn (92/65/EEG). De eisen verschillen niet veel van niet-commercieel vervoer. Deze dieren moeten 24 uur voor aanvang van de reis klinisch onderzocht worden door een dierenarts. In het nieuwe EU-paspoort kan de dierenarts deze bevindingen noteren.
Handhaving en sancties
Controles vinden in principe plaats aan de buitengrenzen van de EU. Maar ook binnen de EU kunnen de bevoegde instanties desgewenst controleren. Wanneer de papieren niet in orde zijn, kan het dier in quarantaine geplaatst worden of worden teruggezonden naar het land van herkomst. Wanneer dit niet mogelijk is, is in het uiterste geval euthanasie mogelijk.
Bron : http://www.petlook.nl/ en de KNMvD

Meer over:

campingspecial
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor