Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Redacteur Jorien: Hoe wacht je zonder smartphone (bij een bushokje)?

14-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
bushokje3
'Blijven op een plaats tot iets of iemand komt'. Dat is de definitie die Van Dale geeft bij het woord ‘wachten’. Stilstaan en niet met anderen bezig zijn. Tegenwoordig geven we een hele andere invulling aan wachten. We wachten niet meer. Niet echt. Komt jou dit bekend voor? Volg dan het stappenplan voor het 'nieuwe wachten' zonder smartphone!
Continue doorstroom
Met een smartphone ben je 24 uur per dag verzekerd van een continue doorstroom van input en sociale interactie. Je zoekt op wat voor weer het wordt, hoe het nummer heet dat je hoort en wanneer PostNL je pakket aflevert.
De tussenstop
In een bushokje wachten of op een treinperron staan zonder telefoon is nu het ‘nieuwe wachten’. Een tussenstop van de dag, tussen wat je al gedaan hebt en wat je nog moet doen. Een rustmoment zonder telefoon.
Zoek het op
Wachten zijn we niet meer gewend. Maar geen paniek: het zit nog steeds in je systeem. Ergens, misschien nu nog diep verstopt, zit dat verlangen om even de verbinding met jezelf te maken en met de rest te verbreken.
Vijf stappen
Volg deze stappen om te wachten zonder smartphone waar je ook maar wilt, en met niemand minder dan alleen jezelf.
Stap 1: Voel je ok
Was je voorheen verzekerd van een oneindig aantal digitale vrienden die onvermoeibaar op je wachtte, nu kun je alleen bij jezelf aankloppen. Veel mensen zijn niet meer gewend om écht alleen te zijn en dat voelt ongemakkelijk. Nergens voor nodig. Je weet wat je voelt, denkt, hoort en weet. De omgang met jezelf is daarom eigenlijk het meest comfortabel.
Stap 2: Blijf je verwonderen
Het is tijd om rond te kijken. Kijk vooruit, oberveer en analyseer. Er ligt een wereld open vol nieuwe input. Probeer op een druk station niet gewoon voor je uit te staren, maar écht goed te kijken. Volg het hondje dat schichtig achter z’n baas aanrent. Of de paardenbloem die in de wind heen en weer beweegt.
Stap 3: Verander de stand van je nek
Met een smartphone ben je gewend geraakt om uren naar beneden te turen, maar je zeven nekwervels zijn voor alle richtingen bedoeld. Heb je het patroon op het plafond van je werk al gezien? Door de digitalisering van informatie missen mensen veel van hun werkelijke omgeving.
Stap 4: Ontspan
Bij het ‘nieuwe wachten’ hoef je niets. Sta of zit en concentreer je op jezelf en je ademhaling.
Stap 5: Doe wat je altijd al wilde doen
Je handen zijn smartphone-vrij. Die kun je fijn vrij houden, maar je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken. Een gedicht schrijven? Origami? Een kaarttruc oefenen? Het kan allemaal, zonder schaamte.
Succes!
Vind jij het moeilijk om zonder smartphone ergens te wachten? Ik ben benieuwd hoe jij je voelt zonder smartphone. Deel jouw ervaring hieronder. Of post het in onze Facebookgroep ‘De maand van’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!