Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Reaal fraudeerde bij verkoop woekerpolissen'

04-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vereniging_woekerpolis_01.jpg
Verzekeraar Reaal heeft fraude gepleegd bij de verkoop van beleggingsverzekeringen. Met een gemanipuleerd computerprogramma werd doelbewust een veel hoger rendement voorgespiegeld dan werkelijk kon worden behaald. Dat stelt de Vereniging Woekerpolis.nl dinsdag op basis van documenten waarover EenVandaag beschikt. De vereniging begint namens 75.000 gedupeerden een rechtszaak tegen Reaal, dat sinds februari 2013 in handen is van de Nederlandse staat.
Offerteprogramma
Reaal fraudeerde volgens Woekerpolis.nl structureel met fondsrendementen. De vereniging wist de hand te leggen op een offerteprogramma dat de verzekeraar gebruikte, waarin te zien is dat Reaal het voorgespiegelde rendement kunstmatig verhoogde. Reaal verkocht de afgelopen decennia ongeveer een miljoen woekerpolissen. Dit gebeurde onder verschillende merknamen zoals AXA, Winterthur en Zwitserleven. ,,Klanten kregen misleidende offertes waarbij er bewust te hoge eindkapitalen werden voorgerekend. Deze polissen leveren tienduizenden euro's minder op dan was voorgespiegeld'', aldus de belangenclub.
Reaal herkent zich niet in beeld
Een woordvoerster van Reaal laat weten dat de verzekeraar de dagvaarding heeft ontvangen. ,,Wij gaan deze eerst grondig bestuderen, maar wij herkennen ons niet in het geschetste beeld''.
De Consumentenbond wil dat verzekeraars hun verantwoordelijkheid in de al jarenlang slepende woekerpolisaffaire eindelijk echt nemen. ,,De woekerpolisaffaire is het grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis, maar verzekeraars blijven ondanks druk van politiek en toezichthouder verzuimen om recht te zetten wat er is misgegaan. Dat kan zo niet langer. Ze moeten een hogere vergoeding geven voor de geleden schade en meer maatregelen nemen om te voorkomen dat de schade voor consumenten met een lopende beleggingsverzekering blijft oplopen'', zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!