Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De Fidget Cube; stresskiller of gewoon een friemelkubus?

09-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
663 keer bekeken
  •  
Fidget Cube Review 930x520
Maart is Kassa’s ‘Maand van de Stress’. Tijdens ‘de maand van…’ testen wij producten die stress-verminderd zouden werken. Wij proberen het uit!

Dé rage van 2017

De Fidget Cube! Ook wel ‘friemelkubus’ genoemd. Een klein apparaatje in de vorm van een dobbelsteen die in eenzelfde kubusvormig doosje wordt geleverd. Doordat de cube zes verschillende kanten heeft is er voor ieder wat wils. Met de cube kan je friemelen en dit zou helpen je aandacht erbij te houden. 

Verschillende kanten

Er zijn zes verschillende kanten; schakelen (flip), glijden (glide), klikken (click), spin (draaien), rollen (roll) en ademhalen (breathe). Elke kant is anders en zo verveelt het minder snel. 
Fidget cube kanten
Flip
Flip is vergelijkbaar met een lichtknopje dat je aan en uit kunt doen. Verplaats je je vinger van de ene naar de andere kant om te klikken, dan klikt de flip hard. Houd je vinger de flip tegen kan je het geluid verminderen. Het wordt dan een soort wipwap. 
Glide
Glide doet een beetje denken aan een joystick op een gamecontroller. De bewegingen zijn vergelijkbaar, je kan van de ene naar de andere kant glijden. 
Click
Bij click zijn er vijf drukknopjes, hierdoor lijkt het een beetje op een 5 van een dobbelsteen. Er zijn twee knopjes die bij het indrukken wat harder klikken en wat meer kracht nodig hebben, vergelijkbaar met een pen. Er zijn ook twee die heel zacht drukken, deze hebben geen klik geluid. En de middelste lijkt er een beetje tussenin te zitten. 
Spin
Spin is een groot, rond en plat vlak. Het maakt een licht ratelend geluid en als je de spin draait trilt deze ook een beetje. Er zit een klein rondje, hiermee kan je het gemakkelijker ronddraaien.
Roll
Roll heeft twee opties; een metalen balletje om te rollen en drie tandwieltjes. Je kunt ook het metalen balletje in klikken, dit geeft een soort ‘pennenklikgeluid’. De drie tandwieltjes kun je onafhankelijk van elkaar bewegen. Ook geeft dit net als de spin een soort ratelend geluid. 
Breathe
Breathe is gebaseerd op een zogeheten ‘worry stone’, vertaald zou het ‘zorgen steen’ zijn. Wanneer je vroeger op deze stenen wreef werd er geloofd dat de spanning losgelaten werd. Bij breathe is het dan ook de bedoeling dat je er overheen kan wrijven.

Design

fidget cube review schaken 930x520
Er zijn meerdere designs beschikbaar. Zo kun je Marvel karakters krijgen (de zogeheten ‘Fidget Cube Collectibles series’) en er zijn wat simpeler designs, zoals wit of zwart met een kleurtje. De Marvel fidget cubes hebben ook alle onderdelen die de ‘standaard’ cube heeft. 
Daarnaast is het design rond afgewerkt, wat ervoor zorgt dat er geen harde of puntige hoeken zijn. Dit zorgt voor extra comfort in je hand. Ook geeft dit het een verfijnder uiterlijk. 
De onderdelen zelf zijn wel erg klein, vooral als je grote handen hebt kan dit als lastig worden ervaren. Met name de tandwieltjes van de ‘roll’ kant en de knopjes van ‘click’ zijn voor grotere handen lastig.

Plus- en minpunten

Plus
Het formaat past perfect in de meeste handen
Gemakkelijk mee te nemen
Verschillende onderdelen waardoor voor ieder wat wils
Materiaal is zacht afgewerkt, dus geen harde hoeken
Allerlei soorten designs
Min
fidget cube review laptop
Het geluid kan storend werken op degene om je heen
De cube heeft best kleine onderdelen die voor grotere handen lastig te gebruiken zijn
De cube moet in je bereik liggen, anders pak je eerder een pen

Conclusie

De Fidget Cube is niet zozeer stress verminderend, maar wel erg geschikt voor mensen die geregeld met pennen en andere objecten zitten te friemelen. Het zorgt ervoor dat je gemakkelijker je concentratie erbij kunt houden. Wat lastig is, is dat je toch eerder een pen pakt dat voor je ligt, dan de Fidget Cube die waarschijnlijk nog in je tas zit.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!