Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Pure chocolade goed voor atletische prestaties
22-09-2011
•
leestijd 2 minuten
•
532 keer bekeken
•
Het eten van pure chocolade verbetert je conditie op dezelfde manier als sport dat doet. Dat maakte een Amerikaanse studie van de Wayne State University in Detroit onlangs duidelijk.
Epicatechine
Pure chocolade bevat het ingrediënt epicatechine. Dit plantaardige ingrediënt stimuleert de spiergroei op dezelfde manier als joggen dat doet. Amerikaanse onderzoekers hebben dit getest met muizen.
Experiment
De muizen werden in drie groepen verdeeld. De ene groep kreeg twee keer per dag een type epicatechine uit cacao toegediend, de andere groep kreeg dezelfde stof en sportte daarnaast elke dag een half uur op de loopband. De derde groep muizen sportte alleen en kreeg de stof niet toegediend. Hieruit bleek dat wanneer je regelmatig sport en kleine porties chocolade eet, je prestaties met 50 procent toenemen. De muizen die alleen het stofje kregen, behaalden op de loopband even goede resultaten als de muizen die alleen aan sport deden.
Mitochondriën
Door de epicatechine maken de spieren meer mitochondriën aan. Die geven energie aan de cellen in het lichaam en zorgen voor een stijging van het aantal cellen die zuurtstof naar de spieren brengen. Hierdoor kregen de muizen meer energie,
Sporten
Intensieve sporten, bijvoorbeeld lopen of fietsen, zorgen ervoor dat het aantal mitochondriën in de spiercellen toeneemt. De Amerikaanse studie liet zien dat de stof epicatechine voor dezelfde reactie zorgt, in het bijzonder in het hart en de skeletspieren. De onderzoekers hopen dat de stof bij mensen hetzelfde effect zal hebben en dat ingrediënten van donkere chocolade gebruikt kunnen worden om spierveroudering te voorkomen.
Bron:
Ad.nl /
Dailymail.co.uk