Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Private lease auto: wat zijn de voor- en nadelen?

25-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
886 keer bekeken
  •  
auto verkoop deal 930
Een nieuwe auto kopen in Nederland is duur. We zien daarom al jaren dat mensen vaker een tweedehandse auto kopen dan een nieuwe. Toch is het mogelijk een nieuwe auto te rijden zonder een torenhoog bedrag neer te tellen: met private lease. Je betaalt een vast bedrag per maand en hebt geen omkijken naar de verzekering, wegenbelasting en onderhoud. Niet zo gek dus dat steeds meer automobilisten voor private lease kiezen. In 2018 hadden 150.000 particuliere autorijders een private leaseauto. Dat is bijna 50 procent meer dan in 2017, blijkt uit cijfers van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen.
Maar is private lease echt zo aantrekkelijk? Wat zijn de voor- en nadelen en waar moet je op letten? Amanda Bulthuis zet het in deze column voor je op een rij!

Leasen of toch zelf kopen? Wat is goedkoper?

De kosten voor private lease en zelf kopen verschillen per auto en per situatie. Het blijft een rekensom die je per geval moet maken. Toch blijkt private lease vaak goedkoper. Leasemaatschappijen kopen op grote schaal auto’s in en sluiten ook op grote schaal verzekeringen af, hierdoor profiteren ze van lagere tarieven dan particulieren. Nog een kostenvoordeel: veel leasemaatschappijen zitten in Noord-Holland. In deze provincie zijn de tarieven voor de wegenbelasting het laagst. Dat scheelt natuurlijk ook in het tarief dat jij betaalt voor de private lease.

Let op voorwaarden contract

Het belangrijkste om op te letten bij private lease naast de prijs, zijn de voorwaarden in het contract. Kun je het contract kosteloos opzeggen als je werkloos wordt of gaat scheiden? Hoeveel kilometers mag je rijden en wat betaal je voor extra kilometers? Om een goede afweging te maken zetten we de belangrijkste voor-en nadelen van private lease even op een rij.

Voordelen private lease versus zelf kopen

-    Weinig administratie. Je betaalt een vast bedrag waarin de meeste kosten voor je auto verwerkt zitten. Kosten voor tanken, parkeren en eventuele verkeersboetes betaal je zelf.
-    Je rijdt in een nieuwe auto zonder dat je je spaargeld hoeft aan te breken
-    Aan het eind van de leaseperiode lever je de auto weer in. Je hebt niets te maken met inruilwaarde of verkoop.

Nadelen van private lease

-    Je gaat een financiële verplichting voor meerdere jaren aan
-    Je contract tussentijds opzeggen kost meestal veel geld
-    Rijd je meer kilometers dan afgesproken, dan moet je bijbetalen
-    Daarnaast heeft private lease gevolgen voor je schadevrije jaren en je hypotheek.

Private lease en geen schadevrije jaren

Heb je (nog) geen schadevrije jaren, dan is private lease vaak heel interessant. Na afloop van de leaseperiode krijg je een verklaring waarop staat of en hoeveel schades je hebt gereden tijdens de leaseperiode. Heb je schadevrij gereden, dan krijg je bij veel verzekeraars met deze verklaring toch schadevrije jaren. En heb je wel schades gereden tijdens de lease? Dien je leaseverklaring dan niet in bij je nieuwe verzekeraar en je start gewoon op 0 schadevrije jaren. Je hebt dan geen last van negatieve schadevrije jaren.

Private lease en wél schadevrije jaren

Maar als je al veel schadevrije jaren hebt opgebouwd is het een ander verhaal: de schadevrije jaren die je had voor de leaseperiode blijven maar drie jaar geldig. Als je leasecontract drie jaar of langer duurt en je wilt daarna weer zelf een auto kopen en verzekeren, ben je de eerder opgebouwde jaren kwijt. Overigens zijn er tegenwoordig enkele leasemaatschappijen die je eerder opgebouwde schadevrije jaren voor jou in bewaring nemen, zodat ze niet vervallen. Let hier goed op bij het vergelijken!
Wil je meer weten over de leaseverklaring en hoe het werkt als je een nieuwe autoverzekering aanvraagt? Lees het artikel Leaseverklaring schadevrije jaren op Geld.nl.

Private lease: negatieve invloed op hoogte hypotheek

Tot slot heeft private lease ook invloed op het bedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek. Overweeg je dus binnenkort een huis te kopen, dan is private leasen niet de verstandigste optie. Een bedrag van een paar honderd euro per maand voor je leasecontract, kan je al snel enkele tienduizenden euro’s aan hypotheek schelen.

Kies wat bij jouw situatie past

Kortom: private leasen mag dan wel aantrekkelijk lijken, het is zeker geen beslissing die je te snel moet nemen. Alleen door goed de prijzen te vergelijken en te kijken of de voorwaarden passen bij jouw situatie, maak je de juiste keuze.
Column: Amanda Bulthuis  -  Dossier Verzekeren
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor