Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe gebruik je Facebook op een veilige manier?

04-06-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
319 keer bekeken
  •  
Facebook logo 930x520
Facebook is veel in het nieuws geweest de afgelopen periode, en er is veel onrust ontstaan over de wijze waarop Facebook met persoonlijke gegevens omgaat. Toch heeft slechts een handjevol mensen de afgelopen periode hun Facebookaccount opgezegd. Het blijft voor heel veel mensen een aantrekkelijk platform waar je in contact blijft met vrienden en familie, en laten we eerlijk zijn: er is geen vergelijkbaar alternatief voor Facebook.

Profiel afschermen

Standaard staat je Facebookprofiel niet afgeschermd, iets wat niet iedereen weet of in de gaten heeft. Kassa XL heeft ouders attent gemaakt op het feit dat zo ook vreemden bij hun geüploade foto’s van hun kinderen kunnen komen.
Als je dan toch op Facebook blijft, is het belangrijk om je persoonlijke gegevens goed te beschermen. Hier beschrijven we een aantal simpele stappen om je privacy instellingen op Facebook beter af te stemmen.

Privacy controle

De privacy instellingen zijn verspreid over een aantal pagina’s van je Facebookprofiel. Een eerste snelle inzage in je privacy instellingen vind je bij “Privacy controle”.
Je kan inzien op wat voor manier je je gegevens deelt door op het vraagteken te klikken, en dan ‘privacy controle’.
Op je desktop:
Fuik_ foto 1 kleiner
Op je iPhone:
Fuik_foto 2
In een paar stappen kan je instellen met wie je je berichten en je profielgegevens deelt, en welke informatie er wordt gedeeld met apps (bijvoorbeeld spelletjes die je speelt op Facebook).
Facebook wordt veel ingezet door recruiters en werkgevers om informatie over je te verzamelen. Door je profielgegevens enkel te delen met jezelf, of eventueel met vrienden, beperk je de kans dat vreemden zonder dat je het weet jouw politieke voorkeur, geloofsovertuiging of seksuele voorkeur te weten komen. Jij bepaalt ten slotte zelf wat je anderen over jezelf wilt vertellen.

Nog meer instellingen

Om de privacy van je Facebookprofiel echt helemaal af te stemmen naar jouw eigen maatstaven, ga je naar het driehoekje rechtsboven in je scherm, en klik je op instellingen.
Wil je bijvoorbeeld dat je Facebookprofiel niet te vinden is via Google, schakel die functie dan uit. Ook kan je instellen dat je oude berichten niet meer te zien zijn.
Fuik_foto 3

Let op met taggen!

Jouw privacy houdt op bij een ander. Dat zit zo. Stel, jij je profiel goed hebt afgeschermd, en je plaatst een foto van het feestje van je dochter en tagt in de foto alle ouders wiens kinderen er ook waren. Jouw privacy instelling laat misschien niet toe dat de foto’s die je upload gedeeld worden met mensen buiten je vriendenkring. Maar door te taggen sta je toe dat vreemden de foto kunnen zien, delen, en becommentariëren. Met andere woorden, als je bezorgd bent over wie je foto kan zien als je iets uploadt, kan je beter niemand taggen. 
Geef via Instellingen en dan Tijdlijn en Tags aan dat je een melding wilt ontvangen als iemand jou tagt. Dan kan je zelf bepalen of jouw naam bij de foto van een ander geplaatst wordt.
Fuik_ foto 4
In je Activiteitenlog zie je alle foto’s of berichten waarin jij bent getagd. Sommige tags kun je ongedaan maken, maar je kan ook deze melding krijgen:
"Onthoud dat je nog steeds in dit bericht bent getagd en dat het bericht kan worden weergegeven in de zoekresultaten, in het nieuwsoverzicht of op andere plekken op Facebook."
In het onderstaande fragment laten we zien waarom het zo belangrijk is om de instellingen van je Facebook-account goed te controleren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

jgmhes
jgmhes4 jun. 2018 - 15:17

De veiligste manier is faceboek helemaal cancelen. Dat heb ik dan ook gedaan. Ik mis dan misschien wel een aantal leuke dingen en contacten. Het is een moeilijk beheersbare verslaving. Net als met drugs: leuke ervaringen maar het gaat ten koste van veel waardevollere dingen. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!