Praktische oplossingen voor depressieve klachten
10-10-2012
• leestijd 2 minuten
Nederlanders hebben een te somber beeld over de snelheid waarmee depressieve klachten op eigen kracht kunnen worden overwonnen. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van het fonds Psychische Gezondheid. Slechts 6 procent van de Nederlanders denkt dat volledig herstel van een depressie op eigen kracht mogelijk is. Het overgrote deel van de Nederlanders gelooft alleen in herstel door middel van professionele hulp.
Onderzoek
Voor het onderzoek is een enquête uitgevoerd onder 1000 personen door onderzoeksbureau Motivaction. Deze enquête heeft de publieke opvattingen over depressies gemeten, naar aanleiding van World Mental Health Day op woensdag 10 oktober.
Ongegronde hulpeloosheid
Door middel van het onderzoek zijn de grootste misstanden over depressies uit de wereld geholpen. Zo blijkt dat Nederlanders zich vaak ongegrond hulpeloos voelen en dat de kracht om te kunnen omgaan met depressieve klachten wordt onderschat. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat mensen met depressieve klachten juist zelf gericht iets aan de klachten kunnen doen door een zelfhulpboek te lezen of een onlinecursus te volgen. Toch heeft maar 18 procent van de Nederlanders vertrouwen in dit soort methodes.
Onder- en overschattingen
Daarbij worden milde depressieve klachten vaak te snel als een ernstige depressieve stoornis opgevat en denkt meer dan de helft van de Nederlanders niet meer van een depressie af te kunnen komen, terwijl dit niet het geval is. De helft van de depressies is na 3 maanden alweer over, of de patiënt hiervoor behandeld wordt of niet. Het risico dat een depressie terugkeert wordt echter onderschat. Het blijkt namelijk dat hoe vaker iemand een depressie heeft gehad, des te groter de kans wordt dat hij of zij weer depressief wordt.
Te lichte opvatting
Tenslotte blijkt dat hoewel Nederlanders te somber zijn over depressies, ze tegelijkertijd depressies te licht opvatten. 77% van de bevolking denkt namelijk dat een goed humeur de geest gezond houdt en dat positief denken en het doen van leuk dingen een depressie zou doen voorkomen of laten verdwijnen. Het blijkt voor mensen dus nog moeilijk te bevatten hoe diep een depressie ingrijpt in het dagelijks leven. Het fonds Psychische Gezondheid benadrukt daarom dat waar nodig is, het natuurlijk wel de bedoeling is dat mensen professionele hulp zoeken en zich laten behandelen tegen een depressie.
Bronnen: ANP/Metro/Psychischegezondheid.nl