Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Placebo verslaat paracetamol bij lage rugpijn

24-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
paracetamol_13.jpg
Paracetamol is vaak het eerste aanbevolen medicijn tegen acute lage rugpijn. Desalniettemin wordt dit medische advies door geen enkel kwalitatief bewijs ondersteund. Australische onderzoekers publiceerden hierover een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Ze schreven dat een placebo even goed werkt tegen lage rugpijn als paracetamol.
Drie groepen
Aan het onderzoek van de Australische wetenschappers deden ruim 1600 patiënten met lage rugpijn mee. Ze werden verdeeld in drie groepen. Eén groep kreeg een vaste dagelijkse dosis paracetamol, één groep mocht de hoeveelheid zelf bepalen en de derde groep slikte placebopillen.
Pijnbeleving
Bij de eerste twee groepen, die paracetamol gebruikten, was de pijn over na 17 dagen. Bij de placebo-gebruikers was de pijn weg na 16 dagen. Verder was er geen verschil in pijnbeleving, bij allemaal nam de pijn geleidelijk af.
Praktijk
Volgens professor Bart Koes van het Erasmus MC hebben de onderzoeksresultaten gevolgen voor de praktijk. Hij vindt het echter te vroeg om richtlijnen aan te passen. Daarvoor is er nog te weinig onderzoek naar gedaan.
Bron: The Lancet, Medisch Contact
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!