Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Petitie voor aanpassing tarief woekerpolissen

24-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_51360d.jpg
Wanneer de tarieven van de premie overlijdensrisico worden aangepast, zouden vrijwel alle nog lopende woekerpolissen in één keer kunnen worden hersteld. De Stichting Woekerpolisproces lanceert daarvoor maandag een onlinepetitie. De claimorganisatie wil zo 40.000 handtekeningen verzamelen om het plan op de agenda van de Tweede Kamer te zetten.
'Probleem zit bij overlijdensrisicodeel'Woekerpolissen bestaan in feite uit een normale beleggingsverzekering en een overlijdensrisicoverzekering, legt voorzitter Pieter Lijesen van de stichting uit. Het probleem van de polissen zit volgens hem in het overlijdensrisicodeel. Verzekeraars brengen daar nog altijd oude tarieven uit 1987 in rekening, gebaseerd op toenmalige sterftecijfers.
Winstmarge verzekeraarsDie oude tarieven dragen enorm bij aan de winstmarge van de verzekeraars, stelt Lijesen. Wanneer dit wordt rechtgezet scheelt dit enorm in de kosten voor verzekerden.
Nieuwe tarievenBij de oude tarieven loopt het premiebedrag dat iemand per jaar voor zijn woekerpolis neertelt op naarmate de verzekerde ouder wordt. Iemand die nu jaarlijks 900 euro betaalt, kan na verloop van tijd zomaar 5000 euro per jaar kwijt zijn. Het hanteren van nieuwe tarieven zou ervoor kunnen zorgen dat die persoon voortaan elk jaar nog maar 600 euro premie moet betalen.
Hoger eindkapitaalVolgens Lijesen blijkt uit berekeningen dat de door hem voorgestelde aanpassingen automatisch leiden tot tienduizenden euro's aan hoger eindkapitaal. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat pensioenen hoger uitvallen. Of het geld kan worden gebruikt om een groter deel van de hypotheek af te lossen. Privaatrechtelijke contractenHet Verbond van Verzekeraars betwijfelt of een politiek ingrijpen hier mogelijk is. Een woordvoerder stelt dat er sprake is van privaatrechtelijke contracten. Volgens hem kunnen de tarieven van polissen die jaren terug afgesloten zijn, niet zomaar worden gewijzigd. Wel kunnen klanten hun verzekering laten omzetten naar een nieuwe polis. Of dat premievoordeel biedt, hangt af van de situatie van de klant. 3,3 miljoen lopende woekerpolissenIn Nederland zijn meer dan 7 miljoen woekerpolissen afgesloten. Veel daarvan zijn inmiddels in nieuwe producten omgezet. Toezichthouder AFM schatte onlangs dat er nog zo'n 3,3 miljoen lopende woekerpolissen zijn. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!