Kassa

Phishingberichten via WhatsApp en SMS

02-12-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
53461 keer bekeken
  •  
930 x 520 smartphone telefoon

Phishing gebeurt meestal via (nep)mailtjes. Maar voorbeelden van nep-berichten via WhatsApp en sms zijn er ook genoeg. Hieronder vind je de laatste voorbeelden van deze manier van oplichting.

November 2021

Opgelet, trap niet in deze 'Belastingdienst Alert' die rondgaat via sms, waarin gedreigd wordt met beslaglegging. De boodschap is nep en verzonden door cybercriminelen die uit zijn op je geld. Klik dus niet door en betaal niet. Bekijk het voorbeeld van de phishing-sms:

nepsmsbelastingdienst

Heb jij onlangs een sms'je ontvangen uit naam van PostNL? En wordt daarin vermeld dat er een pakket voor je in het sorteercentrum ligt? Let dan goed op! Oplichters zijn uit op je geld en gegevens.

phishing postnl november 2021

Oktober 2021

Heb je een sms gehad uit naam van DigiD met de melding 'Vraag nu uw teruggave aan'? Klik niet door! Het bericht is nep. Cybercriminelen zijn uit op je geld en gegevens. Bekijk recente voorbeelden van nep-sms'jes uit naam van DigiD:

digid teruggave nepsms phishing
teruggave digid nepsms
DigiD
digid tegemoetkoming ontvangen
sms digid nep
digid nepteruggave
sms Digid toeslag
Phishingoverheidjuli

Phishing gebeurt vaak via (nep)mailtjes. Maar opgelet: ook via sms'jes en WhatsApp kan er gehengeld worden naar jouw persoonlijke gegevens of geld. In dit artikel vind je enkele voorbeelden van pogingen tot phishing via SMS en WhatsApp. Het is goed om te weten dat banken  je nooit per mail of SMS vragen om je bankpas op te sturen of om een nieuwe betaalpas aan te vragen.

Phishing Belastingdienst

September 2021

Pas op: dit sms-bericht is niet daadwerkelijk van International Card Services. niet op de link klikken dus. Vooral aan de naam van de link kun je zien dat het nep is.

SMS ICS

Ook in September gaan er sms-berichtjes rond waarin je zogenaamd je pakketje kan volgen. Dit is phishing, dus niet op klikken. 

SMS pakket
SMS pakket 2

Juli 2021

Een oplettende Kassa-kijker kreeg een inmiddels bekend appje: iemand doet zich voor als zoon of dochter met het verhaal dat de telefoon kapot is en hij of zij geld nodig heeft. Trap niet in deze WhatsApp-fraude. Kijk hier voor tips om WhatsApp-fraude te herkennen en om jezelf te beschermen.

whatsapp

In dit SMS'je word WhatsApp aan je aangeboden als 'de snelle, eenvoudige en veilige app waarmee we elkaar gratis berichten kunnen sturen.' Dat kan allemaal waar zijn, maar klik niet op de link.

Whapperdeflap

Heb jij ook zo'n nep-bericht op je telefoon ontvangen? Stuur een afbeelding of screenshot naar ons door via kassa-online@bnnvara.nl.

Soms doen criminelen zich voor als een bekende, zoals je dochter of zoon, beste vriend of vriendin of als je partner. Let op: vraagt een onbekend nummer - namens deze bekende - om veel geld, ga er dan niet direct op in. Bedenk daarvoor een manier waarop jij kunt verifiëren dat het daadwerkelijk de bekende is die hij/zij/het beweerd te zijn. Leer hier WhatsApp-fraude herkennen.

whatsappfraude juni 2021

Mei 2021

Misschien heb jij er ook één ontvangen. Een sms'je van een 06-nummer waarin staat dat er een pakketje onderweg dat je via een link kunt volgen. Klik niet op die link, waarschuwt de politie.

Phishing1127
Phishing11272

Let op: uit naam van ABN AMRO gaat een nep-sms rond met de melding dat 'uw mobiel bankieren app kom te vervallen'. Kik niet op de link om gezogenaamd te verlengen en verwijder de sms.

sms abn amro nep2

Krijg je een sms waarin staat dat je betaalpas is verouderd? Of doet iemand een wel heel bijzondere aanbieding vanuit een bedrijf via WhatsApp? Dan is het goed om op te letten! Bekijk de onderstaande voorbeelden van phishingberichten via WhatsApp en sms om te voorkomen dat je in de val van een internetcrimineel loopt. 

phishing sms abn armo april 2021
phishing sms april 2021

Maart 2021

Er gaat momenteel een phishingsms rond uit naam van Google. Er wordt gesuggereerd dat er beveiligingsgegevens zijn vervangen, met een link om de gegevens te bekijken. Klik hier niet op. Een voorbeeld van het smsje zie je hieronder.

Phishing Google

Momenteel gaan er veel phishing sms'jes rond waarin de naam van PostNL misbruikt wordt. In deze sms'jes wordt aangegeven dat er een pakket of een aangetekende brief bezorgd wordt. Soms staat er in zo'n sms dat de bezorgkosten nog betaald moeten worden. Bekijk hier een recente nep-sms uit naam van PostNL.

nepSMS postnl

Februari 2021

Heb je een sms gehad over teruggave van een belastingtoeslag?  Klik niet door, de DigiD-link is nep. Cybercriminelen zijn uit op je geld en gegevens. Bekijk het voorbeeld:

phishing naar DigiD via sms

Januari 2021

openstaande schuld Belastingdienst
ABN AMRO phishingsms januari 2021
phishing sms persoonlijk januari 2021
phishing sms rabobank januari 2021

December 2020

invoerkosten dhl
betaalproduct rabobank
phishingsms belastingdienst december 2020
phishingsms rabo december 2020

November 2020

phishingsms belastingdienst nov 2020

Oktober 2020

sms ing betaalpas verouderd
phishing sms Rabobank - okt 2020
SMS Belastingdienst phishing
abn bankpas nepsms
spoofsms ING
nepsms INGbank
phishingsms Belastingdienst
schuld sms Bdienst phishing
nepbericht sms postnl
nepsms beslaglegging
nepbericht sms inlogpogingen ING phishing

September 2020

nepSMS ing
Schermafbeelding 2020-09-23 om 2.25.56 PM
verzendkosten voldoen Postnl sms
aangetekende brief nepsms
Digid sleutel nepsms
sms phishing rabobank
nep sms corona

Maart 2020

ING Corona
ABN Amro corona
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

tgeraeds
tgeraeds6 sep. 2021 - 7:51

Allemaal leuk, die waarschuwingen, maar wat doe je als iemand die je kent toch op zo'n link heeft gedrukt en zijn naam en telefoonnummer heeft ingevuld? Ik kan er nergens iets over vinden. Tips zijn welkom.

Ivonne69
Ivonne6915 mei 2021 - 18:21

Er wordt nu ook via win acties op Facebook linken via Messenger gevraagd je te registreren om deel te nemen aan de win actie....

gerardvantol
gerardvantol12 mei 2021 - 13:01

Bij dit soort appjes of sms ken ik maar 1 reactie en dat is nummer blokkeren en bericht verwijderen. En die gasten met hun you have a problem with your windows, gewoon meteen zeggen dat je tegenwoordig met LINUX werkt.

Contentino
Contentino12 okt. 2020 - 15:04

Als je al die voorbeelden ziet die hier getoond worden ben je toch echt wel een rund als je met dit vuurwerk stunt!. Maar ja, de medemens heeft het tegenwoordig zo druk dat de tijd om na te denken helaas ontbreekt.

Puntpaprika
Puntpaprika10 okt. 2020 - 17:45

Naar welk nummer kan je een valse sms sturen? Heb een sms ontvangen op een feature phone en weet niet hoe ik die door kan sturen naar de fraudehelpdesk of ING. Daarvoor heb je een 06 nummer nodig, en die kan ik online niet vinden.

3 Reacties
tenormin
tenormin12 okt. 2020 - 11:12

Lijkt me het beste als u gewoon de ING belt, de vraag voorlegt. Krijgt u vanzelf antwoord.

Keesje39
Keesje3912 okt. 2020 - 12:05

De Fraudehelpdesk heeft een e-mailadres, waar je vast en zeker ook je valse sms kwijt kunt: . En de ING: . Succes. Beide hebben ook een website.

Keesje39
Keesje3912 okt. 2020 - 12:10

Beste Puntpaprika, de valse e-mailadressen met apestaartje zijn niet doorgekomen, dat gebeurt wel eens vaker op internet. Heel raar. Nieuwe poging. Fraudehelpdesk: valse-email[at]fraudehelpdesk.nl. ING: valse-email[at]ing.nl. Ik hoop dat het zo wel lukt!

Marjorieh.
Marjorieh.13 jun. 2017 - 12:15

Ik ben vanmorgen gebeld door een Engels sprekende man die vertelde met accent dat hij van Microsoft Windows was. Ik heb erna de telefoon snel afgebroken.Kan dit evengoed kwaad?

4 Reacties
malie
malie14 jun. 2017 - 12:20

Door die lui word ik platgebeld Marjorieh. Ze zitten in Afrikaanse landen zoals b.v. Nigeria en in Pakistan en India. De bedoeling is dat je achter je pc gaat zitten en bepaalde gegevens invoert zodat ze in je account kunnen komen en je geld incasseren. Zolang je dat niet doet is er niks aan de hand. Goed dat je hebt afgebroken.

Jerkovs
Jerkovs16 sep. 2020 - 9:59

Misschien even op internet zoeken. Man man man wat bedroevend als je dit niet weet

Bas Doldersum
Bas Doldersum16 sep. 2020 - 12:27

Voor dit soort telefoontjes heb ik altijd een heel schel klinkend fluitje naast de telefoon liggen. Even de persoon laten praten, fluit pakken en dan voluit in de hoorn blazen. Zitten ze voorlopig even met piepende oren daar in India of waar ze ook maar zitten. Daarna uiteraard gewoon ophangen.

miennaamishaaz
miennaamishaaz7 okt. 2020 - 21:01

Nee niet echt. zolang je ze geen toegang geeft tot je PC. Ik heb zelf een VM {virtual machine} {veilige omgeving} voor deze lui klaarstaan, ze doen vaak het comando in de command promt: /tree {en typen dan """122134 Virussus and malware found""""} Maar bij mij duurt dit /tree command maar liefst 30-60 minuten. Hierdoor verspil je hun tijd, kan je wat lachen over hoe kwaad ze worden. en daarna bellen ze je nooit meer terug, omdat ze weten dat jouw telefoonnummer niet profitabel is, en alleen hun tijd verspilt

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!