Paddenstoelen verkleinen risico op borstkanker
20-03-2009
• leestijd 1 minuten
Het dagelijks eten van paddenstoelen kan bij vrouwen het risico op borstkanker tot 64% verkleinen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Western Australia uit Perth onder 2.000 Chinese vrouwen.
De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die elke dag verse paddenstoelen eten minder kans lopen op een tumor. Ook gedroogde paddenstoelen hebben een beschermend effect, maar wel minder ( ± 50%).
Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen die een paddenstoelendieet combineren met groene thee nog minder kans hebben op een tumor. Onder de deelnemers aan dit onderzoek werd het risico door deze combinatie verlaagd tot 90%.
De onderzoekers benadrukken wel dat deze resultaten niet bewijzen dat het eten van paddenstoelen kanker stopt. Daar is nog meer onderzoek voor nodig. Uit laboratoriumstudies blijkt wel dat paddenstoelen anti-tumor bouwstoffen bevatten. Hierdoor kunnen de paddenstoelen het immuunsysteem stimuleren.
In Californië zijn onderzoekers begonnen met een test met een extract van paddenstoelen om te kijken of vrouwen die borstkanker overleefden vrij van de ziekte blijven.