Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Op zoek naar rust? Probeer eens een app!

14-03-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
meditatie_930x520
Smartphones en geestelijke rust. Het lijkt een ongebruikelijke combinatie. We worden heel de dag afgeleid door bliepjes en piepjes. Het is dan ook niet gek dat we ons gestrest voelen. Er bestaan daarom ontzettend veel meditatie-apps. We bespreken er 4, zodat jij op ieder moment van de dag een rustmomentje kan nemen.

VGZ mindfulness app - Android en IOS

Functionaliteit

In de gratis mindfulness-app van VGZ wordt Nederlands gesproken. Je kunt een speciaal programma volgen dat vijf weken duurt. Per week doe je vijf verschillende oefeningen. Vanuit de app kun je de oefeningen in je agenda zetten. Dat maakt het makkelijk om het programma ook daadwerkelijk te volgen.
Buiten het vaste programma kun je uit 41 verschillende losse oefeningen kiezen. Deze variëren van ongeveer anderhalve minuut tot ruim een half uur. Je kunt onder andere een bodyscan uitvoeren, mindful een kop koffie drinken of een loopmeditatie doen.
Heb je weinig of juist wat meer tijd? In de app kun je aangeven hoelang de oefening mag duren. Daarbij kun je ook het doel (rust of helderheid) selecteren. Als laatste kun je aangeven in welke omgeving (trein, werk of thuis) je aan de slag wil gaan. Na de invoering van je keuzes stelt de app een geschikte oefening voor. 

Uiterlijk

De app heeft een vriendelijke uitstraling in zachte groentinten. Het menu is makkelijk te bedienen. Je kunt ook oefeningen favoriet maken zodat je ze weer makkelijk kan terugvinden.

Plus en min

+ Rustige (mannelijke) stem
+ Veel verschillende oefeningen
+ Er kan een koppeling naar de agenda gemaakt worden
-  Instructies volgen elkaar soms te snel op

Waardering

Review 4,5 ster sterren vierenhalve
vgz_app

De Mindfulness-App - Android en IOS

Functionaliteit

Met de app 'Mindfulness' kun je zowel Nederlandse als Engelse meditaties volgen. Je kunt de app één week gratis uitproberen. Hierna kost een abonnement vijf euro per maand bij een jaarabonnement of één maand voor 9,99 euro. 
In de app vind je verschillende programma’s. Zo kun je beginnen met de vijfdaagse warming-up. Een handige manier om vertrouwd te raken met mindfulness. Verder vind je verschillende geleide en stille meditaties met een tijdsduur van drie tot en met dertig minuten. De app biedt ook oefeningen voor kinderen aan. 

Uiterlijk

De lichte blauwtinten geven de app een rustig uiterlijk. De app gebruikt voor de premium oefeningen rustgevende afbeeldingen van een bos, een berg en regen. Ook deze app is gemakkelijk te bedienen.  

Plus en min

+ Groot aanbod van verschillende meditaties
+ Tweetalig
+ No-nonsense lay-out
-  Er hangt een stevig prijskaartje aan  
Waardering:
Drie sterren app review
de meditatie_app

Oak – IOS

Oak

Functionaliteit

Oak is een gratis app met een minimalistische vormgeving. De app biedt Engelstalige oefeningen aan die zijn ingesproken door zowel een mannelijke als een vrouwelijke stem. Er hoeft geen account aangemaakt te worden.
De app is verdeeld in drie rubrieken: meditate, breathe en wisdom. In meditate is er de keus tussen mindful en unguided mediteren waarbij je kunt kiezen tussen een mannelijke of vrouwelijke stem. De duur van de meditatie en de achtergrondgeluiden tijdens de oefening kun je ook zelf kiezen.
Breathe biedt drie verschillende ademhalingsoefeningen (Deep Calm, Box en Awake). Elk van de oefeningen is toegespitst op de gemoedstoestand die je wil bereiken.
De categorie wisdom bevat een introductievideo en vier podcasts die verschillende onderwerpen gelinkt aan meditatie belichten.

Uiterlijk

Van de vier besproken apps heeft Oak de minste opties die je kan aanklikken. Dit maakt de app simpel in zijn vormgeving. Op het beginscherm groeit een eikenboom die naarmate je vordering steeds groter wordt. De gebruikte kleuren zijn rustig om naar te kijken: lichtblauw en groentinten.

Plus en min

+ Simpele vormgeving
+ Goed voor beginners
+ Is gratis te gebruiken
- Alleen in het Engels te gebruiken
- Alleen voor IPhone
Waardering:
KassaSter4

Stop, Breathe and Think – Android en IOS

Functionaliteit

Stop, Breathe and Think is gratis te gebruiken. Voor het complete aanbod moet echter een abonnement afgesloten worden. Dit kost 11,49 per maand of 5,42 per maand als je gelijk voor een jaar betaald. Met het premium account krijg je toegang tot meer oefeningen en video’s. De meditaties zijn Engelstalig. 
Voordat je begint doe je een check-in waarbij je aangeeft hoe je je mentaal en fysiek voelt. Je kunt ook uit een lijst met emoties kiezen wat voor jou op dat moment van toepassing is. Gebaseerd op de check-in beveelt de app specifieke meditaties aan.
In de app wordt je vooruitgang bijgehouden. Leuk extraatje is dat je ‘stickers’ kunt verdienen, plaatjes die je stimuleren om de app regelmatig te gebruiken. 

Uiterlijk

Stop, Breathe and Think heeft als enige van de vier niet gekozen voor blauw of groen. Het beginscherm geeft een wit wolkje weer op een koraalkleurige achtergrond. Voor de app is goed nagedacht over het gebruikersgemak. Onder de verschillende tabbladen als check-in en explore vind je direct wat je zoekt.

Plus en min

+ Mooi vormgegeven
+ Passende meditaties voor elk gemoed
+ Beloningssysteem d.m.v. stickers
- volledige toegang kost veel geld 
Waardering:
KassaSter4
Breathe app
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!