Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ontgooglen: zo verwijder je jezelf van Google

14-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
59092 keer bekeken
  •  
ontgooglen
Google is in Nederland veruit de meest gebruikte zoekmachine. Google bepaalt voor een groot deel wat jij te zien krijgt als je iets opzoekt over een persoon of bedrijf. Het kan zijn dat jij liever niet hebt dat bepaalde resultaten dan tevoorschijn komen. Met het ‘recht op vergetelheid’ heb je de mogelijkheid om je gegevens te verwijderen. Maar dat gaat niet altijd even gemakkelijk. Hoe ‘ontgoogle’ je jezelf nou echt?

Recht op vergetelheid

In 2014 is in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) het recht op vergetelheid opgenomen. Onder bepaalde voorwaarde kun je Google (of andere zoekmachines) verzoeken om zoekresultaten bij een zoekopdracht met jouw naam te verwijderen. 
Hier zitten dus bepaalde voorwaarde aan. Wanneer geldt het recht van vergetelheid nou daadwerkelijk? Het gaat om situaties waar:
- De gegevens niet meer nodig (relevant) zijn.
- Je de toestemming voor gebruik hebt teruggetrokken.
- Je bezwaar hebt gemaakt tegen de verwerking.
- De organisatie de persoonsgegevens onrechtvaardig verwerkt.
- Als de wettelijk bepaalde bewaartermijn is verlopen.
- Of als de betrokkene jonger is dan zestien jaar en de persoonsgegevens zijn verzameld via een website of app. 
Er zijn uitzonderingen. Zo zijn organisaties wettelijk verplicht bepaalde gegevens te verwerken. Ook kun je een verzoek niet uitvoeren namens iemand anders. Je moet het dus echt zélf doen.

De bron

Voor je jezelf laat ‘ontgooglen’ moet je wel met een paar dingen rekening houden. Zo is Google alleen een verwijzing naar de website waar de informatie op te vinden is. Als je de zoekresultaten laat verwijderen bestaan ze dus nog wel, alleen kun je ze via Google niet meer vinden. 
Wil je de informatie écht helemaal laten verdwijnen? Dan moet je proberen of je de informatie via de bron, dus de website, kan laten verwijderen. Ook je naam laten wijzigen via de bron kan helpen met negatieve zoekresultaten voorkomen. Je kunt hiervoor vaak terecht bij de webmaster.

Afgekeurd

De kans is aanwezig dat je aanvraag wordt afgewezen door Google. De reden hiervoor is dat ze het liefst zo min mogelijk willen verwijderen.Zorg dus dat je zeker weet dat je aanspraak kunt doen op het recht op vergetelheid.Als je verzoek wordt afgewezen, kan je ook naar de rechter stappen. Hier is de uitspraak vaak verschillend. 

Zoekresultaten verwijderen

Wil je je gegevens uit de zoekresultaten verwijderen? Volg dan deze stappen.
Ga naar het Google formulier zoekresultaten verwijderen: klik hier voor het Google formulier.
Selecteer het land waarin je woont.
Vul de gevraagde gegevens in zoals je naam, e-mailadres, het webadres (URL) dat je uit zoekresultaten wilt verwijderen en de reden hiervan.
Klik op ‘Meer toevoegen’ onderaan het Google formulier. Zo kun je meerdere verzoeken indienen om zoekresultaten te verwijderen.
Voeg vervolgens een kopie van jouw legitimatiebewijs toe via  ‘Choose file’ . Zet dan ook ‘KOPIE’ op je legitimatiebewijs.
Vul vervolgens de datum van indienen in.
Voer tenslotte jouw ‘handtekening’ in door je voor- en achternaam in te typen en klik op  ‘Verzenden’ .
Google behandelt elke aanvraag individueel. Het kan dus zijn dat het even duurt voor je iets hoort. Of je aanvraag is geaccepteerd, krijg je te horen via het door jou opgegeven e-mailadres. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!