Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ondoorzichtige tarieven vakantiereizen

10-01-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
119096.jpg
Vakantiereizen worden tegen stuntprijzen aangeboden. Maar bovenop de basisprijs moet de consument vaak allerlei toeslagen betalen waardoor het eindbedrag heel wat hoger uitkomt dan uit de aanbiedingen blijkt. Daarmee zijn de tarieven voor de consument steeds ondoorzichtiger geworden.
Reizen zijn zelden te boeken voor de stuntprijzen waarvoor ze worden aangeboden. En het zijn altijd vanaf-prijzen waar nog vele toeslagen bijkomen. Misleiding?
Kassa is met de verborgen camera op pad gegaan bij een aantal reisbureau’s en heeft geprobeerd een aanbieding te boeken.
Dat viel heel erg tegen, we hebben slechts 1 keer voor de prijs kunnen boeken die in de advertentie werd voorgespiegeld, de rest was allemaal een heel stuk duurder en/of zelden beschikbaar. Een aantal reisbureau’s zegt ook zelf dat die aanbiedingen gewoon lokkertjes zijn.
Er komt ook altijd nog een reeks van toeslagen boven op de genoemde vanaf-prijs. Bijvoorbeeld verzekeringsheffing, veiligheidstoeslag, brandstofheffing, weekend- en vrijdagtoeslag, milieuheffing etc. En vroegboekkorting wordt soms aangeduid met verwarrende term voordeelklasse of economy class.
Ook uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de kans op zo’n goedkope aanbiedingen zeer gering is en dat de prijzen volstrekt onduidelijk zijn, zowel bij losse tickets als bij pakketreizen. Transparantie ontbreekt en veel aanbiedingen zijn misleidend. Inzicht in tarieven en prijsvergelijking zijn hierdoor vrijwel onmogelijk.
De Consumentenbond is met het ANVR (Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen) in gesprek over het opstellen van een gedragcode voor reisaanbiedingen: alle kosten waar je niet aan kan ontkomen moeten in de aanbiedingsprijs zitten. Maar zo’n inclusief-prijs met alle verplichte kosten werkt alleen als alle partijen dat doen, dus ook niet-ANVR leden en afzonderlijke luchtvaartmaatschappijen. Als iedereen meedoet zijn bijvoorbeeld Thomas Cook en D-reizen grote voorstanders. Verplichtstelling is echter lastig te realiseren zonder onafhankelijke toezichthouder. En waakhond NMA staat weer niet toe dat de vrije concurrentie beperkt wordt. Nog veel werk aan de winkel dus.
We moeten er voorlopig nog maar vanuit gaan dat die aantrekkelijke aanbieding niet te boeken is en het blijft een hele klus om te weten te komen wat je uiteindelijk moet betalen.
Heeft ook u een mening over de tarieven en toeslagen van vakantiereizen? Discusieer mee in het forum van Kassa! Klik hier om direct naar het forum te gaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!