Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Obstipatie en diarree

06-08-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
811 keer bekeken
  •  
4123065.jpg
Op vakantie en door het zomerse weer kunnen we last krijgen van onze darmen. Dit kan op twee manieren gevolgen hebben: verstopping en diarree.
Op reis kan dit veroorzaakt worden door de verandering van ritme, minder vers fruit en groenten, meer wit brood en of witte pasta/rijst. Ook vertrouwen veel mensen hun nieuwe toilet niet en voelen zich daardoor niet op hun gemak. Wat kan je tegen verstopping doen?
Tips tegen Obstipatie:
1. Vezels
Eet vezelrijk voedsel. Volkorenbrood, volkorenpasta, muesli, groente en fruit bevatten veel vezels. Het is wel aan te raden om te variëren, omdat de vezels in de verschillende voedingsmiddelen van elkaar verschillen.
2. Drink voldoende
Het is heel erg belangrijk om voldoende te drinken, dat komt neer op zo’n anderhalf tot twee liter vocht. Het is het beste om water of caloriearme frisdranken te drinken. Vermijd koffie of alcohol. Je kan alles wat je drinkt bij elkaar op tellen, je hoeft dus niet naast alle drankjes nog een keer zoveel water te drinken.
3. Bewegen
Bewegen bevordert de darmwerking. Beweeg op een dag minstens een half uur.
4. Laxerende werking
Probeer voedsel met een laxerende werking te eten of te drinken. Voorbeelden hiervan zijn karnemelk, yoghurt, ontbijtkoek, stroop en sap van citrusvruchten. Probeer wel om voedingsmiddelen die een stoppende werking hebben te vermijden. Voorbeelden zijn banaan, beschuit, bosbessensap, kaneel, witte rijst, sterke thee, toast en rode wijn.
5. Neem de tijd
Als je je op je nieuwe toilet nog niet helemaal op je gemak voelt is het aan te raden om de tijd te nemen. Ga als je aandrang voelt rustig op het toilet zitten. Probeer het niet op te houden, want dan bestaat de kans dat de ontlasting indroogt en hard wordt. Als het niet lukt, probeer het dan na een poosje weer.
6. Medicatie
Natuurlijk kan je medicatie tegen verstopping gebruiken, maar wees hier wel voorzichtig mee. De medicatie kan namelijk op den duur de verstopping veroorzaken.
Natuurlijk is het ook mogelijk dat je juist wel makkelijk (misschien te makkelijk) naar het toilet kan. Tegen diarree kun je ook wat doen.
Tips tegen diarree:
1. Drink voldoende
Ook bij diarree is het belangrijk om genoeg te drinken, want anders loop je kans om uit te drogen. Er wordt zelfs aangeraden om twee tot drie liter water per dag te drinken.
2. Eet normaal
Probeer om ‘normaal’ te eten. Eet gewoon waar je trek in hebt, want het advies om alleen beschuit en thee te nuttigen is achterhaald. Probeer wel om voedingsmiddelen met vezels te eten. Vezels werken als een soort spons en dikken de ontlasting in.
3. Let op hygiëne
Was na elk toiletbezoek je handen en houd ook het toilet zo goed mogelijk schoon. Dan kan je namelijk minder makkelijk anderen besmetten. Droog je handen niet af aan een vuile handdoek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!