Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nooit meer poetsen in een zelfreinigende badkamer

21-03-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
2406292.jpg
Boenen, schrobben, zemen. Binnenkort zal dat allemaal tot het verleden behoren. Onderzoekers zijn namelijk panelen aan het ontwikkelen die zichzelf schoon kunnen houden. 
De nieuwe deklagen kunnen door hun zelfreinigende functie makkelijk gebruikt worden in badkamers en ziekenhuizen.
Het onderzoek wordt geleid door twee onderzoekers van het Centrum voor Functionele Nanomaterialen. Het team bestudeert kleine microdeeltjes van titaniumdioxide die nu al buitenshuis op bijvoorbeeld zelfreinigende ramen worden gebruikt.
De deeltjes absorberen op een bepaalde golflengte ultraviolet licht. Geladen elektronen zorgen ervoor dat de deeltjes gaan oxideren en sterker worden dan bleekmiddel. De kleine moleculen kunnen bacteriën doden. Oppervlakten die met titaniumdioxide bedekt zijn, hebben nog een andere eigenschap; ze zijn ‘superhydrofiel’. Dit betekent dat druppels zich niet kunnen vormen op het oppervlak. Hierdoor loopt het water direct van de deklaag af. 
Omdat titaniumdioxide alleen door UV in zonlicht kan worden geactiveerd, werken de onderzoekers aan andere manieren om de deeltjes te activeren.
Het team bewerkt de nanodelen met andere elementen zoals ijzer en stikstof, zo kunnen ze ook licht ook op andere golflengten absorberen.
Tests van het laboratorium tonen aan dat glas dat met nanodeeltjes bedekt wordt, door licht van een lamp geactiveerd kan worden en zo bacteriën doodt. "Als u dit in tegels of in doucheschermen zou verwerken, hebt u niet zoveel chemische middelen meer nodig," zegt een van de professoren.
Omdat het onderzoeksteam tot nu toe alleen in het laboratorium heeft gewerkt, duurt het  waarschijnlijk nog ruim een jaar voordat de deklagen daadwerkelijk in gebruik kunnen worden genomen. 
Bron: University of New South Wales
Met dank aan: de redactie van Nieuwslicht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!