Kassa

Mondwater met alcohol is af te raden

10-10-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3872 keer bekeken
  •  
4244305.jpg
Waren we in de veronderstelling dat mondwater ons op een makkelijke manier van een slechte adem afhelpt, blijkt het tegendeel waar te zijn. Volgens Belgische tandartsen maakt mondwater het probleem alleen maar groter.
Dit komt doordat veel mondwaters alcohol bevatten. Alcohol onttrekt het vocht aan het lichaam en dat is juist één van de oorzaken van een slechte adem. Tandarts Philips Stemmer beweert dan ook dat geen enkel mondwater met alcohol een slechte adem kan verhelpen.
Bacteriën in de mond veroorzaken namelijk de slechte adem. Wanneer je minder speeksel hebt (onttrokken door de alcohol), hoe minder snel de bacteriën worden weggespoeld, hoe sneller je uit je mond gaat stinken.
Tandarts Philip Stemmer is van mening dat mondwater met alcohol enkele bacteriën kan vernietigen, maar dat mondwater met alcohol niet het probleem aanpakt. Hij vindt dat het mondwater het probleem maskeert en niet oplost. Maar hij geeft wel aan dat als je wil spoelen dat je dit het best kan doen met een mondwater zonder alcohol.
De mondwaterproducenten zijn het niet eens met de mening van de Belgische tandarts. Volgens hen is het een kwestie van mening of je mond uitdroogt door alcohol. Mondwater kan niet zonder alcohol, want de alcohol draagt de essentiële oliën zoals methol en eucalyptol. Mondwater werkt juist door deze ingrediënten. Zonder de alcohol kan mondwater niet werken. De producenten argumenteren bovendien dat de alcohol niet geconsumeerd wordt, maar na 30-60 seconden wordt uitgespuugd.
Tandarts Stemmer is niet eens met de bewering van de producenten. Hij denkt dat de alcohol van mondwater veel meer gevolgen zal hebben, omdat deze zich juist 30-60 seconden in de mond bevindt. Want wanneer je een glas alcohol drinkt, is de alcohol maar enkele seconden in de mond.
Maar wat zijn de meest voorkomende oorzaken van slechte adem? Vooral slechte mondhygiëne, roken, een proteïnerijk dieet en pikant of sterk ruikend eten doen niet veel goeds voor de reuk van de mond. Ook allergieën kunnen een oorzaak voor een slecht adem zijn. Wie bijvoorbeeld een slechte adem heeft na het drinken van melk, kan lactose-intolerant zijn.
Mondhygiëne is en blijft de belangrijkste oorzaak. De Belgische tandarts raadt aan om etensrestjes tussen tanden en kiezen goed te verwijderen en grondig en meermaals per dag te poetsen met een fluoride tandpasta. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te flossen. Ook kan het effectief zijn om de tong te borstelen of om water te drinken voor het slapen gaan.
Bron: De Morgen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!