Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Mijn auto is gestolen, vergoedt mijn verzekering dit?

24 sep 2014
  •  
leestijd 2 minuten
auto-diefstal-inbraak.jpg
Elk jaar worden nog steeds duizenden auto’s gestolen. U hoopt natuurlijk dat dat u niet overkomt, maar als het wel gebeurt is het natuurlijk goed om te weten waar u recht op hebt. Wat vergoedt uw autoverzekering als uw auto is gestolen?
Diefstal van uw auto en de verzekering
Als u een (beperkt) cascoverzekering heeft, valt diefstal gewoon onder de dekking van de verzekering. Maar de verzekeraar hanteert een wachttijd van 30 dagen voor u een vergoeding krijgt. Vindt de politie in die periode de auto weer terug? Dan vergoedt de verzekeraar alleen de eventuele schade aan de auto.
Als uw geliefde vierwieler na 30 dagen nog niet terecht is, keert de verzekeraar volledig uit. Valt uw auto binnen de nieuwwaarderegeling van de verzekeraar, dan krijgt u de volledige aankoopsom vergoed. In andere gevallen vergoedt de verzekeraar de dagwaarde.
Er zit echter een addertje onder het gras. Als de politie namelijk na 30 dagen de auto alsnog terugvindt, moet u het ontvangen schadebedrag terugbetalen aan de verzekeraar. Eventuele schade aan de auto wordt wel vergoed. Gelukkig worden de meeste gestolen motorvoertuigen voor die tijd teruggevonden. Slechts ongeveer 5 procent van alle teruggevonden motorvoertuigen komt pas later dan een maand na dato boven water. En de kans dat de auto in goede staat is na die dertig dagen, is natuurlijk nihil.
Vervangende auto nodig?
Tot de wachttijd van 30 dagen voorbij is of totdat uw auto terecht is, heeft u misschien een vervangende auto nodig. De cascoverzekering biedt hiervoor ook een vergoeding. Uiteraard mag u tot maximaal 30 dagen na de diefstal van deze vergoeding gebruik maken. Houd er wel rekening mee dat de vergoeding vaak niet toereikend is.  Een auto huren kost al snel 50 tot 60 euro per dag. De meeste verzekeraars vergoeden echter slecht 12 of 12,50 euro per dag voor een vervangende auto bij diefstal.
Wat moet u regelen als uw auto wordt gestolen?
Om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding van uw autoverzekeraar, moet u altijd aangifte doen bij de politie. Geef de auto vervolgens op als vermist bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit en stel uw verzekeraar op de hoogte. In het artikel Auto gestolen, wat nu op Geld.nl leest u wat u precies moet regelen en welke papieren u nodig heeft.
Let op: Stel je verzekeraar ook op de hoogte als je alleen een WA-verzekering hebt. Je krijgt dan geen vergoeding. Maar omdat de auto is gestolen, schorst de verzekeraar wel de dekking en betaal je geen premie zolang de auto vermist is of totdat je een nieuwe auto koopt.
Amanda Bulthuis

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!