Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Metaalgeur eigenlijk lichaamsgeur

23-07-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4735 keer bekeken
  •  
3526427.jpg
De sterkte geur die ijzeren voorwerpen als muntgeld hebben en die wordt omschreven als metaalgeur, komt niet door het metaal maar van de mensen die het vasthouden.
Onderzoekers in Virginia hebben ontdekt dat er geen metaalchemicalien te vinden zijn in de geur die metaal heeft. Volgens hen komt de geur vrij als menselijke huid in aanraking komt met metalen voorwerpen. “We zijn de eerste die laten zien dat de geur die metaal heeft niet van het metaal zelf komt, maar van de huid die reageert op het metaal. Eigenlijk is het dus een lichaamsgeur”, zegt een van de onderzoekers.
Het onderzoek richtte zich voornamelijk op de reacties van biologische vloeistoffen en metaal, maar de onderzoekers keken ook naar de het ijzer in bloed. “De geur van bloed komt van huis die reageert op ijzer in bloed. Dezelfde geur komt vrij als je wat bloed op je huid smeert.” Zegt een van de onderzoekers.
Bron: Angewandte Chemie International Edition
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!