Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Met uw auto goed voorbereid de winter in

18-10-2012
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
auto_winter.jpg
De temperaturen buiten worden weer wat lager en veel automobilisten hebben ’s ochtends al een keer staan krabben. Kortom: de winter komt eraan. Met de steeds strenger wordende winters in Nederland, neemt ook het aantal autoschades als gevolg van het winterse weer jaarlijks toe. Schade wilt u natuurlijk altijd voorkomen. Ook al bent u verzekerd, een schade claimen gaat toch vaak ten koste van de schadevrije jaren, waardoor u meer premie gaat betalen. Wat kunt u doen om uw auto winterklaar te maken en de kans op schade te verkleinen? Hieronder vindt u negen handige tips.
1. Neem winterbanden!
Het is in Nederland niet verplicht om met winterbanden te rijden, maar verstandig is het wel. Winterbanden hebben een effectieve werking bij een temperatuur van 7 graden Celsius of lager. Het maakt de kans op slippen bij slecht weer aanzienlijk kleiner. Zo voorkomt u dat u, bij wegrijden op glad wegdek of plotseling remmen, in de berm terechtkomt. Of nog erger een paaltje, vangrail of andere weggebruiker raakt. Omdat winterbanden zorgen voor extra veiligheid, zijn er zelfs verzekeraars die hier een extra service voor aanbieden, zoals de ANWB of United Insurance.
Winterbanden laat u plaatsen in november en u kunt ermee doorrijden tot maart of april. Het is belangrijk om ze dan ook weer te laten verwisselen, want met winterbanden rijden in de zomer is niet verstandig. De samenstelling van het materiaal van winterbanden is dusdanig dat deze bij hogere temperaturen significant slechter presteren dan zomerbanden.
Heeft u geen winterbanden? Controleer dan altijd goed de toestand en spanning van de banden.

2. Antivries

Doe antivries bij de ruitenvloeistof of gebruik kant en klare ruitenvloeistof met antivries. Dit voorkomt dat de ruitenvloeistof gaat bevriezen. Mocht het gebeuren dat de sproeiers zijn dichtgevroren, leg er dan een zakje warm water op om ze te ontdooien. Let op: gebruik hiervoor nooit heet of kokend water! Te grote temperatuurwisselingen kunnen leiden tot lakschade of een barst in de ruit.
3. Niet op de handrem!
Verwacht u nachtvorst, zet uw auto dan niet op de handrem, maar in de eerste versnelling. Als u de handrem aantrekt, kan deze ’s nachts vastvriezen. Is dit toch gebeurd, dan kunt u proberen iets harder aan de handrem te trekken om deze los te krijgen. Lukt dat niet? Dan kunt u de motor een tijdje laten draaien om de kabel van de handrem warm te laten worden. Deze methode kan soms echter wel een uur of langer duren.
4. Sterretje direct laten repareren
Het is in de winter extra belangrijk om een sterretje in de ruit zo snel mogelijk te laten repareren. Door temperatuurwisselingen, bijvoorbeeld als u ’s ochtends de verwarming in de auto aanzet, kan het sterretje snel een barst worden.
Heeft u een (beperkt) cascoverzekering dan hoeft u bij de reparatie van een sterretje vaak geen eigen risico te betalen. Als de ruit vervangen moet worden, omdat het sterretje een barst geworden is, dan brengt de verzekeraar vaak wel een eigen risico in rekening. Let er hierbij wel op dat het repareren gebeurt bij een herstelbedrijf dat is aangesloten bij uw verzekeraar. Verzekeraars bieden vaak korting als u van een aangesloten herstelbedrijf gebruik maakt.
5. Houd de auto schoon
In de winter wordt de auto sneller vuil, bijvoorbeeld door strooizout en sneeuw. Het is dan extra belangrijk de auto regelmatig goed schoon te maken. Het strooizout kan bijvoorbeeld zorgen voor beperkt zicht, omdat het zout een laagje vormt over de ruit. Kijk daarom ook naar de toestand van de ruitenwissers. Als er zich een laagje zout vormt op de ruit, zult u deze veelvuldig moeten gebruiken. Het is daarom belangrijk dat de ruitenwissers in goede staat verkeren.
Daarnaast kan er (roest)schade ontstaan door het gebruik van strooizout. Heeft u de auto schoongemaakt, maak deze dan ook weer goed droog. Het is natuurlijk erg vervelend als het vocht gaat bevriezen.
6. Accu
Controleer regelmatig de accu van de auto. Zeker bij oudere accu’s is dit erg belangrijk. Bij vorst neemt de capaciteit van de accu behoorlijk af. Dit kan leiden tot moeilijker of zelfs niet kunnen starten.
7. Voorkom vastgevroren deuren
In de winter kunnen ook de deurrubbers van de auto vastvriezen. Dit is erg vervelend. Dit kunt u eenvoudig voorkomen door talkpoeder of siliconenspray aan te brengen op de rubbers. Er zijn ook speciale sticks verkrijgbaar waarmee u het rubber van de deuren kunt insmeren om bevriezing te voorkomen.

8. Wintercheck door de dealer

Veel dealers bieden tegenwoordig gratis of tegen geringe kosten een complete wintercheck aan. Hierbij wordt de auto door de dealer op een flink aantal punten gecontroleerd (bijvoorbeeld de banden, verlichting, motorolie, remmen, accu of ruitenwissers). Het is altijd verstandig na te gaan welke service uw garage hierin biedt.

9. Heb ik alles bij me?

Ga altijd goed voorbereid de weg op. Het is verstandig om altijd een ruitenkrabber en een slotontdooier (niet in de auto laten liggen!) bij u te hebben. Zorg ook dat u een extra deken in de auto heeft of een warme jas voor als u in de winter ergens vast komt te staan. Ook een reflecterend hesje is verstandig bij pech in het donker of bij slecht weer. U bent dan goed zichtbaar voor andere weggebruikers. In Nederland is zo’n hesje (nog) niet verplicht, maar in veel andere landen wel.
Komt u toch voor problemen te staan, zorg dan dat u de gegevens van de pechhulpdienst en uw verzekeraar bij de hand heeft.

Waarom goed voorbereiden?

Naast het feit dat het natuurlijk voor uzelf prettiger en veiliger is om de auto goed voor te bereiden op de winter, leveren goede wintervoorbereidingen een besparing op voor iedereen. Als er minder schades geclaimd worden, hebben verzekeraars namelijk minder kosten en kunnen de premies omlaag. In 2010 en 2011 moesten de premies voor autoverzekeringen zelfs omhoog door het stijgende aantal schades in de onverwacht strenge winters. Des te meer reden om te zorgen dat we dit jaar goed zijn voorbereid!
Amanda Bulthuis
Voor meer artikelen over de financiële wereld, klik hier .
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor