Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Met plastic betalen leidt tot ongezondere aankopen

20-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld-groot_21.jpg
Mensen zouden volgens onderzoekers ongezondere producten kopen wanneer zij betalen met een creditcard of pinpas. Dit blijkt uit onderzoek in de Journal of Consumer Research.
De onderzoekers denken dat mensen het betalen met contant geld veel meer voelen dan als ze met een kaart betalen. Hierdoor zouden mensen die met een kaart betalen veel sneller geneigd zijn om ongezonder eten te kopen.
De onderzoekers concluderen dit na een analyse van het aankoopgedrag van 1.000 huishoudens over een periode van zes maanden. Ze ontdekten dat de winkelwagens een groter aandeel impulsieve en ongezonde producten bevatten wanneer mensen met een kaart betaalden versus contant. Uit vervolgstudies blijkt dat het effect van contant betalen te maken heeft met de pijn die mensen in hun portemonnee voelen wanneer ze cash betalen.
De onderzoekers suggereren zelfs dat de opkomst van de pinpas te maken heeft met de opkomst van obesitas. Volgens de onderzoekers is het belangrijk om te weten dat de manier van betalen invloed heeft op de aankopen van consumenten. “Het kopen van ongezonde producten is een strijd voor vele consumenten. Het is belangrijk om te weten dat het betalen met een kaart dit makkelijker maakt. Als mensen zich bewust zijn van de invloed van de kaart zouden ze hun impulsieve gedrag mogelijk kunnen ondermijnen.”
Bron: Journal of Consumer Research
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!