Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Mannelijk hormoon seksueel stimulerend na menopauze

6 mei 2008
  •  
leestijd 2 minuten
4068674.jpg
Vrouwen die na hun menopauze kampen met seksuele problemen, kunnen het best worden geholpen met het middel 'tibolone', dat de werking combineert van vrouwelijke hormonen en het mannelijke hormoon androgeen. Dat stelt de Groningse onderzoekster Esmé Nijland in een proefschrift waarop ze 14 mei promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Volgens de onderzoekster zijn vrouwen met seksuele problemen na de menopauze vaak het meest gebaat bij een goed gesprek met hun arts. Kiezen ze voor een behandeling, dan is tibolone het beste middel vanwege de gecombineerde werking van vrouwelijke hormonen en het mannelijke hormoon androgeen. Ondanks het feit dat tibolone al sinds 1988 op de markt is, toont Nijland voor het eerst aan dat het een positief effect heeft op het seksueel functioneren en met name de seksuele interesse van vrouwen.
Het 'mannelijke' hormoon androgeen speelt een belangrijke rol bij de vrouwelijke seksualiteit. De productie ervan neemt bij vrouwen geleidelijk af naarmate ze ouder worden. De abrupte daling van het vrouwelijke hormoon oestrogeen rond het vijftigste levensjaar maakt het tekort aan androgeen dan vaak duidelijk merkbaar.
Twee op de drie vrouwen hebben na de menopauze minder plezier in seks, blijkt uit een enquête onder 3000 vrouwen en 600 artsen in zes Europese landen. Meestal komt dat door een verminderde seksuele interesse en seksueel verlangen. Seksuele disfunctie kan een grote impact hebben. Een ruime meerderheid van de vrouwen in Nijlands onderzoek geeft aan dat ze nu minder genieten van het leven dan vóór de overgang.
De meeste vrouwen zeggen dat hun seksuele problemen niet zo groot zijn dat ze daarvoor met medicijnen willen worden behandeld, bijvoorbeeld met hormonen. Wel zouden ze het probleem willen bespreken met een deskundige op dit gebied en zouden ze graag zien dat hun arts het probleem ter sprake zou brengen. Volgens Nijland is dit inderdaad het beste medicijn. ,,De wetenschap dat seksuele disfunctie een veelvoorkomend probleem is, neemt veel stress en onzekerheid weg, zeker in een 'overgeseksualiseerde' maatschappij'', aldus Nijland.
Nijland testte in haar onderzoek de werking van verschillende hormonen op het seksuele welbevinden na de menopauze. ANP
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!