Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Maagband
14-05-2009
•
leestijd 2 minuten
•
436 keer bekeken
•
Een maagband, ook wel lapband, is in Nederland de meest voorkomende chrirurgische ingreep om overgewicht tegen te gaan.
Hoe werkt het?
Door middel van een kijkoperatie wordt de maagband aangebracht aan het eind van de slokdarm. De band vernauwt de maag en verdeelt deze in een kleiner en een groter deel. In het kleine deel van de maag wordt het voedsel allereerst verwerkt. Hierdoor krijgt de patiënt eerder een vol gevoel. In de band zit een opblaasbare ballon die ervoor zorgt dat de maag groter of kleiner is. De arts kan de ballon groter of kleiner maken, waardoor de patiënt meer of juist minder kan eten.
De voordelen
De chirurgische ingreep is minder ingrijpend dan andere operaties om de maag te verkleinen. En meestal is de patiënt drie dagen na de behandeling alweer thuis. Verder blijft de maag intact en kan de maagband verwijderd worden zonder dat de maag wordt aangetast.
Wat kan er mis gaan?
- Tijdens en na de ingreep bestaat er een kleine kans op ernstige complicaties (bijvoorbeeld orgaanstoornissen en bloedingen) of zelfs overlijden.
- Complicaties als littekenvorming, misselijkheid, infecties aan urinewegen, krampen of diarree.
- De maagband kan verschuiven door bijvoorbeeld te veel of te snel eten.
- Te grote stukken voedsel kunnen de toegang tot de maag blokkeren. De band moet dan worden leeggezogen.
- De maagband kan gaan lekken. De vloeistof in de band is niet schadelijk voor het lichaam, maar de band moet operatief vervangen worden.
De kosten
Een maagband kost ongeveer 5000 euro. Een deel van de operatie kan vergoed worden door zorgverzekeraars, maar daarvoor is meestal een aanvullende verzekering nodig.