Leef langer door wortels en spinazie
10-01-2011
• leestijd 1 minuten
Het eten van groente en fruit met een hoog gehalte aan alfacaroteen, een antioxidant, draagt bij aan een langer leven. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention.
Mensen die veel groenten en fruit eten die rijk is aan alfacaroteen, hebben 39 procent minder kans om vroegtijdig aan ziektes te overlijden. Ook blijkt dat mensen met veel alfacaroteen in hun bloed minder kans hebben op hart- en vaatziekten en kanker.
Gele en oranje groenten zoals wortel, pompoen en zoete aardappel bevatten een hoog gehalte alfacaroteen. In donkergroene groente zoals spinazie en sperziebonen komt de antioxidant ook voor.
Het onderzoek is gehouden onder ruim 15.00 volwassen, in de periode 1988 tot 1994. De deelnemers stonden voor het onderzoek bloed af waaruit het alfacaroteen gehalte gemeten werd. Tot 2006 werd hun gezondheid onderzocht.
Bron: consumed.nl en dieet.blog.nl