Lachen als pijnstiller
22-09-2011
• leestijd 1 minuten
Een flinke lachbui met vrienden helpt om pijn te verzachten. Dit hebben onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met de Oxford University en Binghamton University ontdekt.
Endorfine
Met de inspanning van een goede buiklach komt het stofje endorfine vrij. Endorfine is een pijnverdrijver die zorgt voor een prettig gevoel. Een kwartier comedy kijken verhoogt de pijngrens al met tien procent, schrijven de wetenschappers.
Gezelschap
In gezelschap is de kans dat je in lachen uitbarst dertig keer zo groot dan wanneer je alleen bent. Lachen bindt mensen. Juist bij de lach die we in gezelschap produceren, een oprechte lach met lachrimpels bij de ogen en waarbij je een paar keer uitademt zonder in te ademen, komt endorfine vrij. Hierdoor voelen we ons prettig. Volgens de onderzoekers is deze 'beloning' een evolutionair mechanisme om sociaal gedrag aan te sporen. De functie van lachen is om heel snel een positieve stemming op te wekken in een groep, waardoor onze voorouders in staat waren om met dagelijkse stress en conflicten om te gaan.
Wetenschappelijke experimenten
De onderzoekers baseren deze conclusie op jarenlange wetenschappelijke experimenten. Proefpersonen kregen hierbij pijnprikkels toegediend. Hun pijngrens werd gemeten voor en nadat ze langere tijd gelachen hadden door te kijken naar comedy. Andere proefpersonen keken niet naar comedy, maar naar natuurdocumentaires met een hoog 'feel-good-gehalte' of naar informatieve programma's. Volgens VU-hoogleraar Mark van Vugt activeerde alleen het kijken naar iets dat echt lachen veroorzaakt de endorfine. Zelfs de feel-good-programma's verhogen de pijngrens niet.
Bron:
Vu.nl