Kassa

Laat CZ verpleegkundigen diagnoses stellen?

30-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
czmiddelgoed.jpg
Zorgverzekeraar CZ adverteert met een dienst voor mensen met acute medische problemen. Ze kunnen een CZ-verpleegkundige bellen om hun geval door te spreken. De kernvraag daarbij lijkt of de verzekerde beter wel of niet naar de dokter kan gaan. Maar mag en kan een verpleegkundige dat beoordelen?
In de CZ-spot wordt een aansprekend beeld neergezet. Op een bank ligt onder een dekentje een jongetje met hoge koorts. De vader kijkt de moeder bezorgd aan. Het is weekend en de ouders twijfelen of ze de huisartsenpost moeten bellen. Een stem zegt dat in dergelijke gevallen het heel prettig is dat een CZ-klant een verpleegkundige kan bellen om de zaak mee te bespreken.
Paracetamol
Dat klinkt als een prima service, maar als je er even over nadenkt is het schokkend dat een verzekeraar zo’n plan bedenkt. Verpleegkundigen mogen geen diagnoses stellen. Dat recht heeft alleen een arts. Die zijn daarvoor opgeleid. Stel je voor dat de ouders van het jongetje in de spot inderdaad de CZ-verpleegkundige bellen. Die vertelt hun dat er geen enkele reden tot zorg is. Kinderen lopen nu eenmaal makkelijk infecties op en de koorts kan dan snel oplopen. Het advies luidt dat ze het ventje een paracetamolletje moeten geven en ‘s ochtends nog eens moeten kijken hoe het met de koorts staat. De ouders nemen het advies serieus en gaan rustig slapen, maar gedurende de nacht overlijdt het kind aan een agressieve hersenvliesontsteking. Een nachtmerriescenario, maar helaas niet onvoorstelbaar.

Farce

Wie is schuldig? CZ is de werkgever van de verpleegkundige die als onbevoegde een medisch advies heeft gegeven. CZ dus? Het is waarschijnlijk dat de verpleegkundige van dienst van te voren moet aangeven geen medicus te zijn en daarom geen diagnose mag stellen. Juridisch zou CZ dan zijn gedekt, maar de hele dienst wordt daarmee een lachertje. Niemand zit te wachten op een stem die in feite zegt: hecht absoluut geen waarde aan wat ik zeg.  Kortom, verpleegkundigen horen geen diagnoses te stellen of puur medische adviezen te geven. Wek dan als verzekeraar niet de schijn dat ze dat wel kunnen.
Ondoordacht
Verder kun je je afvragen waarom je een verpleegkundige zou bellen als je met net zoveel moeite het nummer van de huisartsenpost kunt intoetsen. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat CZ met zoiets gevaarlijks adverteert. Laten we in ieder geval hopen dat de nieuwe dienst gewoon het gevolg is van onzorgvuldigheid van de verzekeraar en geen poging om minder declaraties van huisartsenposten te krijgen.      
Lees ook: VGZ , Centraal Beheer Achmea , De Amersfoortse , Univé Peter Hendriks (klik hier voor meer columns)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!