Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kritiek VVD op plannen bijtelling auto

27-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
elektrische_laadpaal_08.jpg
De VVD heeft harde kritiek op de plannen van partijgenoot en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën voor de fiscale bijtelling van leaseauto's. Volgens de liberalen in de Kamer gaan de voorstellen van Wiebes veel te ver, wordt de elektrische auto te veel bevoordeeld, de leaserijder benadeeld en daarmee de ,,hardwerkende Nederlander gepakt''.
Bijtelling aanscherpenEen woordvoerster van de fractie zegt dat maandag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Wiebes wil de uitstootnormen voor de fiscale bijtelling van leaseauto's per 2016 aanscherpen om de belastinginkomsten op peil te houden.
'Geen goed plan'Het plan wordt door de liberalen als ,,heel erg links'' gezien. Ze willen de komende 2 weken komen tot een aanzienlijke aanpassing. ,,Dit is geen goed plan zoals het er nu ligt, dit kan niet'', zei VVD-Kamerlid Helma Neppérus maandag bij BNR.
Vrijstelling motorrijtuigenbelasting elektrische auto's afschaffenWiebes wil met ingang van 2016 de vrijstelling in de motorrijtuigenbelasting voor (semi-)elektrische auto's afschaffen. Ook verdwijnt de bijtellingscategorie van 4 procent. Volledig elektrische auto's komen in 2016 in de bijtellingscategorie van 7 procent. Semi-elektrische/hybride leaseauto's (uitstoot van maximaal 50 gram) komen in dat jaar in de 14 procentcategorie te vallen.
BijtellingDe bijtelling is het geld dat zakelijke rijders aan de overheid moeten betalen als ze de auto ook privé gebruiken. Het bijtellingspercentage wordt berekend over de nieuwprijs van de auto en moet bij het inkomen worden opgeteld om de inkomstenbelasting vast te stellen.
De Tweede Kamer debatteert maandag voor het eerst met Wiebes over diens Belastingplan. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!