Kassa

Krachttraining voorkomt spierzwakte ouderen

  •  
03-02-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2033625.jpg
Langdurige krachttraining voorkomt het veelvoorkomende spiermassaverlies bij ouderen. Gebruik van speciale, eiwitrijke poeders of shakes heeft geen extra effect op de spierkracht.
Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Universiteit Maastricht, dat zij dinsdag publiceren in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift. Volgens de onderzoekers winnen oudere mensen veel spiermassa en spierkracht terug als zij een trainingsprogramma volgen en gezond eten. Zij noemen het een relatief eenvoudige manier om de kwaliteit van leven te verbeteren.
Spiermassaverlies komt bij oudere mensen veel voor. Het is onder meer een bijverschijnsel van diabetes, COPD en dementie. De aantasting van de skeletspieren kan de kwaliteit van leven ernstig beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om spiermassaverlies te bestrijden door de eiwitopbouw in de spieren te vergroten.
De Maastrichtse onderzoekers lieten gezonde mannen tussen de 65 en 85 jaar twaalf weken een intensief trainingsprogramma volgen. De helft van de groep kreeg voor en na de training extra eiwitten in de vorm van poedertjes en shakes, de andere helft kreeg een nepmiddel.
Na afloop van het programma bleken alle mannen sterkere spieren te hebben. Maar het maakte niets uit of de proefpersoon extra eiwitten had gebruikt. Daaruit concluderen de wetenschappers dat extra eiwitrijke producten voor ouderen niet nodig zijn bij normale, gezonde voeding en krachttraining.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!