Kassa

Koffie vergroot kans op langer leven

11-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
930x520_koffie_kopje_zwarte
Het drinken van koffie is zo slecht nog niet. Omvangrijke onderzoeken in de Verenigde Staten en Europa hebben aangetoond dat drie kopjes koffie per dag de kans op een langer leven aanzienlijk vergroten. De bevindingen van de twee studies zijn maandagavond gepubliceerd in het vakblad Annals of Internal Medicine . Een verschil tussen gewone en cafeïnevrije koffie is er niet. 
Twee tot vier koppen per dag
Volgens het Amerikaanse onderzoek, afgenomen onder 185.000 mensen, neemt de kans op een vroegtijdig overlijden met 18 procent af als men twee tot vier koppen koffie per dag drinkt. Die bevindingen worden door het Europese onderzoek onderschreven, met meer dan 520.000 ondervraagden in tien verschillende landen het grootste onderzoek ooit naar de relatie tussen koffie en sterven.
Hart- en nierziektes
Een kop koffie per dag heeft al een positieve werking op de gezondheid, maar bij drie koppen is de winst het grootst. Dan neemt de kans op onder meer lever-, hart- en nierziektes substantieel af, aldus de onderzoekers. ANP/Annals of Internal Medicine
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

idaaltena
idaaltena13 jul. 2017 - 11:08

De onderzoekers hebben enkel een relatie gevonden tussen het drinken van drie kopjes koffie en langer leven, maar geen oorzakelijk verband. De conclusie is daarom zeer voorbarig. Het is goed mogelijk dat de samenstelling van de genen er een oorzaak van kan zijn dat een groep mensen zowel niet van koffie houdt als een lagere levensverwachting heeft. Andere mensen kunnen gestopt zijn met het drinken van koffie omdat hun lever deze koffie minder verdraagt omdat zij een ziekte hebben. 

dipo
dipo13 jul. 2017 - 8:46

Wie is/zijn de opdrachtgever(s) tot deze onderzoeken? De Koffieproducerende industrie wellicht? Ik vertrouw het i.i.g.niet...........................

Marimelda
Marimelda12 jul. 2017 - 7:44

Dan is er nog het verschil van de grootte van de koppen. Je hebt kopjes, grotere kopjes, beker en grotere bekers en megabekers. Dus er is al een verschil van een kopje met 1 dl, 1,25dl en bekers van 1,50 tot 2dl. Een normaal kopje is gauw 1 dl tot ,25 dl lijkt mij het meest normaal. dus max. 3,75 dl is normaal per dag, neem ik aan. Verder kan de sterkte van de koffie nog wat verschillen. Het verbaast me dat het verschil er niet blijkt te zijn tussen gewone en cafeïnevrije koffie. Van gewone koffie kun je wel wat gespannener worden als je al gestresst bent of je er niet (meer) zo goed tegen kunt.

1 Reactie
cantate
cantate12 jul. 2017 - 12:09

Die hoeveelheid is inderdaad een beetje onduidelijk. Maar drie is niet het maximum, want er staat twee tot vier. Overigens zie ik niet staan dat je dan niet méér mag drinken. Volgens een ander onderzoek zouden vier kopjes goed zijn voor je hersenen of in ieder geval je geheugen. Meer kopjes mogen, maar zouden geen verdere invloed uitoefenen. Zoiets kan hier ook het geval zijn. Net als jij verwonderde ik me erover, dat er geen verschil is tussen gewoon en cafeïnevrij. Maar misschien oefent cafeïne geen invloed uit op de oorzaken van in het artikel genoemde ziektes; de aan- of afwezigheid ervan maakt dan geen verschil.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!