Tilapia is niet zo gezond als dat we denken. Dit komt doordat deze vis weinig gezonde omega-3 vetzuren bevat en veel ongezonde omega-6 vetzuren. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van de Wake Forest University.
Vooral voor mensen met een hartaandoening, artritis of astma kan tilapia verkeerd zijn. “Wanneer je kwetsbaar bent, zoals een hartpatiënt, dan moet je goed uitkijken met wat je eet,” zegt Dr. Floyd H. Chilton van de Wake Forest University. “Vooral wat betreft vis is het heel erg belangrijk om het goede type te eten of visolie te nemen. Er is bewijs dat je jezelf kwaad kan doen door de verkeerde vis te eten. Voorbeelden zijn de (gekweekte) tilapia en catfish.”
Deze twee vissen zijn volgens de onderzoekers nog slechter dan een magere hamburger, donut of bacon.
De katvis en de tilapia worden momenteel veel gekweekt en het nadeel daarvan is dat ze gevoerd worden met goedkoop voer. Hierdoor hebben de vissen niet de kwaliteit die ze zouden moeten hebben.
De onderzoekers hebben 30 vissen (gekweekt en wild) geanalyseerd. Gekweekte forel en Atlantische zalm hadden relatief goede concentraties van de omega-3 vetzuren ten opzichte van de omega-6 vetten. Gekweekte tilapia en catfish hadden verontrustende concentraties omega-6 vetzuren.
De onderzoekers raden dan ook aan om naar wilde vis te kijken zoals zalm, regenboogforel, sardientjes, tonijn en ansjovis. Deze hebben allemaal gezonde vetten.
Ook in Nederland wordt door de Hartstichting aangeraden om twee keer per week vis te eten vanwege de gezonde omega-3 vetzuren.