Lees de ingezonden tips van Kassa online om uw keuken er weer tip top uit te laten zien of andere keukengeheimen.
Poetstips
Blinkend roestvrijstaal
Lia Koppenaal: Als u veel roestvrijstaal in uw keuken heeft, dan kunt u dit mooi laten blinken met siliconenspray. De keuken glanst en is makkelijk weer schoon te maken. Ook een beetje slaolie doet wonderen voor de keuken, maar is niet te gebruiken voor het fornuis. De olie wordt bruin wanneer u het fornuis gebruikt.
Schone roosters
Mevrouw Hokke: Roosters uit de oven of van de barbecue worden weer brandschoon als je ze in een vuilniszak stopt. Giet daar een behoorlijke scheut amoniak bij. Knoop de zak dicht en na een dag kan je de roosters zo onder de kraan schoonspoelen.
Familie Beswerda: Een schoon ( barbecue) rooster krijg je als je een papje maakt van bakmeel met wat water en hier het rooster mee insmeert. Even laten inwerken en daarna zonder al te veel gedoe een schoon rooster!
Koffie tegen schimmel
Familie Heijligers: Als we de koelkast of diepvriezer een tijdje niet gebruiken, laten veel mensen de schoongemaakte koelkast een stukje open staan. Het kan gebeuren dat deze per ongeluk dichtvalt, met als gevolg zwarte schimmel die je met moeite met chloor of iets dergelijks schoon moet zien te krijgen. Leg een melita-filter met een schepje koffie in de dichte koelkast en hij ziet er de hele winter nog stralend uit.
Baby-olie op staal
Mevrouw van de Sande: zonder strepen schoonmaken van rvs: Doe een heel kleine hoeveelheid olie ( babyolie, slaolie of iets dergelijks ) op een stukje keukenpapier, ga ermee over het rvs...resultaat ...geen strepen meer en makkelijker schoon te maken.
Staal tegen knoflookgeur
Mevrouw Rosier: Ruiken uw handen naar knoflook na het snijden? Een stalen zeepje helpt perfect tegen de geur, maar ga eens met natte handen over het roestvrijstalen aanrecht. Dan is de geur ook weg.
Citroenzout tegen kalk
Familie Cakir: Koop citroenzout in bijvoorbeeld Turkse winkels om kalkaanslag in de fluitketel of metalen theepot te verwijderen. Het ziet er uit als zeezout, is niet zo duur en milieuvriendelijk. Gooi een paar korrels in de theepot of waterkoker en doe daar heet water bij. Je zult zien dat de kalk helemaal verdwenen is. Is ook te gebruiken als vervanger voor verse citroen bij het eten. Het blijft lang goed en bederft niet zo snel.
Vieze geur in koelkast
Vieze geur in de koelkast: een kopje met azijn neemt alle geur op.
Schone magnetron
Magnetron schoonmaken: zet eerst een kopje met water in de magnetron en laat dit koken. Hierdoor wordt het ergste vuil losgeweekt.
Mevrouw Ruwette: magnetron reinigen : pak een kommetje en 1 verse citroen. Snij de citroen in plakken en vul de kom half vol water en zet 2 minuten in magnetron. Al het aangeslagen vet veeg je zo weg.
Zilver poetsen
Mevrouw van Boxtel: zilveren sieraden en bestek maak ik schoon in een bakje met een stuk aluminiumfolie, handje soda en heet water. Poetsen is niet nodig!
Donkere vlekken in pannen
Mevrouw Barendregt: Ik heb een tip om roestvrij stalen pannen glanzend schoon te krijgen. De binnenkant, vooral de bodem, heeft soms lelijke donkere vlekken van het koken van aardappelen en groenten. Ik heb toen geprobeerd de pannen met een klein scheutje azijn schoon te maken en ..... glanzend schoon werden ze.
De aangekoekte pan
Els van de Boogaard: Een flink aangekoekte pan (ik weet niet of het ook werkt bij pannen met anti-aanbaklaag) wordt probleemloos schoon zonder hard schuren, wanneer je deze een uurtje in heet water zet met twee flinke eetlepels soda. Een ouderwets maar goed schoonmaakmiddel wat ik steeds meer gebruik! Ook de afvoer blijft langer fris en schoon als je hem iedere maand met wat soda doorspoelt.
Schone pannen en roosters
Marja J. de Vries: Pannen van roestvrijstaal en roosters van een fornuis (roestvrijstaal of emaille) gaan er weer als nieuw uitzien als u deze ongeveer 5 minuten in de biotex zet. Daarna met een sponsje afvegen en afspoelen met water.
Zout tegen aanslag
Mevrouw van Heijster-Geurts: Mijn oma verwijderde de aanslag in de theepot en theekopjes met een doekje met zout, zelfs haar tanden poetste ze ermee!
Aanslag verwijderen met bakpoeder
Familie Ooms: Kofiepot, theepot of thermosfles van binnen bruin door aanslag, dan is hier een simpel middeltje. Doe s'avonds heet water in de pot met een zakje bakpoeder de hele nacht laten staan en de pot of thermosfles is weer blinkend schoon van binnen.
Zout tegen thee aanslag
Edwin: Een goede manier om thee aanslag uit je theekopje te krijgen is om voor het afwassen er even wat zout in te smeren. De aanslag zal als sneeuw voor de zon verdwijnen!
Schelp tegen kalkaanslag
Wilma Willemse: Doe een schelp in de waterkoker. De kalk hecht zich voortaan aan de schelp.
Rijst voor schone kan
Hetty Smits: Als je koffie/filterkan vier is van binnen van de aanslag, gebruik dan ongeveer 1 eetlepel rijst. Vervolgens giet je 2-3 eetlepels water in de kan. Dop erop en even schudden zodat de hele kan wordt meegenomen. Als laatste schoonspoelen met water. Het resultaat is stralend!
Keukenzout tegen uiengeur
Mevrouw Jansen: Als ik uien heb gesneden dan was ik eerst mijn handen met gewoon keukenzout. Daarna met gewone zeep en je ruikt helemaal niets meer. Ook de plank en het mes waarmee ik gesneden heb was ik eerst met zout. Dit werkt altijd.
Stralend schoon met koffiedik
Mevrouw Rosier: Gebruik koffiedik om de babyfles schoon te maken. Doe wat koffiedik en een beetje water in de babyfles, even schudden en hij is stralend schoon.
Poetsen met fleece-handschoenen
Meneer Derriks: Als je toch eerst je zilverpoets wilt opmaken: doe dan een oud paar fleece-handschoenen aan, wat poets op je duim en enkele vingers en het poetsen gaat erg gemakkelijk.
Schoteltje azijn tegen fruitvliegjes
Meneer Hill: om van die vervelende (vieze) fruitvliegjes af te komen zet je op enkele plekken (boven op de kasten bijv.) kleine kommetjes met keukenazijn, waaraan een klein beetje afwasmiddel is toegevoegd. Je bent er dan snel vanaf.
Geen stank uit de gootsteen na vakantie
Familie Wiering: Als je langere tijd van huis bent, droogt de afvoer in de zwanenhals van de gootsteen op. Gevolg: stank uit de open riolering. Tip: Giet wat milieuvriendelijke olie in de afvoer en het probleem is opgelost.
Hardnekkig vet verwijderen
Mevrouw van Gogh: hardnekkig vet zoals in de friteuze: gewoon even weken met soda en heet water. Dat werkt geweldig.
Verfilmde Gouden Tip: Vieze keukenkastjes
Mevrouw Hoegen uit Nunspeet laat zien hoe je nooit meer bovenop die lastige keukenkastjes hoeft te boenen.
Bekijk deze zelf ingestuurde tip.
Verfilmde Gouden Tip: leeg pak voor afval
Sanny Klingler uit Deventer gebruikt lege limonade- of melkpakken voor het afval op het aanrecht. Zo kan ze veel meer afval kwijt.
Bekijk deze tip.
Geurtjes in koelkast
Henny van der Aalst: Leg een verse citroen, met daarin (10) kruidnagels gestoken, in de koelkast. U zult geen last meer hebben van onaangename geurtjes uit uw koelkast. De citroen wel vervangen wanneer deze aan het uitdrogen is.
Kooktips
Snel bedorven appelmoes
R. van der Haven: Heeft u last van een opengemaakte pot appelmoes die snel bederft in de koelkast? Sluit de deksel en zet hem op zijn kop. Zo kunt u langer genieten van de appelmoes.
Knoflook persen
Joke Geerligs: Als je knoflook gaat persen, onvel of schil de teentjes dan niet. Doe het knoflookteentje met vel in de pers met het kontje naar boven. De knoflook komt door de gaatjes en het restant valt uit de pers of is er makkelijk uit te prikken met een mesje. De knoflookpers blijft schoon!
Champignon schoonmaken
Conny van Geenen: Champignons schoon maken is tijdrovend. Ze zuigen zich vol met water waardoor de smaak minder wordt. Van afborstelen worden champignons niet mooier en ze verkleuren snel. Neem daarom een vochtig washandje en veeg de champignons hiermee af. Schoon en mooi in een paar minuutjes!
Zuinig met boter
Peter Jongepier: Kunstof-flesjes voor vloeibare boter krijg je slecht leeg. Ik verhit de bijna lege flesjes één minuut in de magnetron zodat de boter vloeibaarder wordt en het flesje makkelijk leeg te gieten is (onder de hete kraan kan ook). Er zit meestal nog genoeg in om voor een maaltijd groenten en vlees in te bakken.
Mayonaise op de kop
Mevrouw Jans: Als je niet geregeld mayonaise gebruikt, dan vind je vaak bij een aangebroken pot een opgedroogd vel op de mayonaise. Om zo'n vel te voorkomen, zet je de pot op z'n kop in de koeling. Dus op de deksel. Dan heb je geen last meer van zo'n opgedroogd stuk op de mayonaise.
Light slagroom in plaats van boter
Mevrouw Spijkstra-Schillings: Voor het bakken van een cake gebruik ik bij voorkeur light slagroom (5%) i.p.v. boter. Het is magerder, net zo lekker en… makkelijker te verwerken (c.q., te mixen).
Verbrande aardappels
Mevrouw van Dam: Maak een handdoek kletsnat met koud water en leg hem in de spoelbak. Neem de pan van het vuur en zet hem op de natte doek; pas op voor spetters en stoom. Een schone pan met koud water vullen, beetje zout toevoegen en de aardappelen in dit water aan de kook laten komen. Wel eerst de verkleurde/aangebrande stukjes verwijderen. Nu zijn de aardappelen weer prima te eten, zonder een nare bijsmaak. Ditzelfde kan ook met pasta.
Zakje cup-a-soup voor de saus
Mevrouw van Rossum: Verschillende groenten vragen om een sausje. De,kant-en-klare sausjes zijn over het algemeen te vet en te zout. Ik gebruik voor bloemkool en witlof een zakje champignon cup-a-soep en meng dat door het kookvocht. Lekker voordelig en niet vet.
Gourmet zonder gespetter
Alice Piest: Ik heb gisteren een aantal dames op bezoek gehad voor een gourmetavond. Alvorens wij begonnen, zei één van de dames: "Joh ik heb gehoord dat je zout op de bakplaat moet gooien, dan spettert het vlees niet meer". Dus zo gezegd, zo gedaan, en zowaar, zelfs spek spettert niet meer. Dus een gouden tip voor mensen, die net als ik, gourmetten heerlijk vinden, maar het laten omdat anders je muren enz. onder de vetspetters komen.
Geen overkook
Meneer Velleman: om het overkoken van aardappels te voorkomen moet je er een klein stukje bakboter aan toevoegen. Je kan de deksel gewoon op de pan laten staan terwijl de aardappeltjes koken.
Sneller aan de kook
Mevrouw Sluimer: Om alles sneller aan de kook te brengen; doe een bodempje warm water in de pan en zet die op de warmtebron. Kook ondertussen water in de waterkoker en giet het gekookte water uit de waterkoker bij het (vaak al kokende) water in de pan.
Sneller gebakken aardappels
Mevrouw van Geenen: Prik in een zak met krieltjes wat gaatjes en zet de zak 5 minuten in de magnetron. De aardappeltjes bakt u daarna vlug om en om in een mengsel van olie met wat boter. Binnen 10 minuten eet U heerlijke bruine aardappeltjes!
Marineren zonder vieze handen
Mevrouw Schuiveling-Woiski: Als je vlees moet marineren, vooral iets groots, zoals bijvoorbeeld lamsbout: doe de bout, kruiden en eventueel wijn in een grote plastic zak.Draai de zak goed dicht, leg deze daarna in een schaal of op een bord en plaats het in de koelkast. Om het vlees te keren hoef je alleen de zak maar om te keren. Geen gehannis met een vork, geen vieze handen en vooral geen vieze koelkast en geen vieze luchtjes.
Vloeibare boter voor cake
Mevrouw Rottiné: Bij het cake bakken gebruik ik vloeibare boter in plaats van een stuk boter uit een pakje. Eén eetlepel vloeibare boter staat gelijk aan 10 gram. Zo heb je geen klonten in je beslag en je bent veel sneller klaar.
Kurk bij de stoofpot
Mevrouw Chapelier: Bij het bereiden van gestoofd vlees en/of gevogelte (bv kip) is er een zuinige en tijdbesparende manier. Bij het sudderen van aangebraden vlees, een natuurlijke kurk (van een wijnfles) toevoegen en mee laten sudderen. Dit heeft beslist géén smaakbedervende werking maar reduceert de suddertijd voor de helft. Het taaiste vlees wordt hiermee lekker mals! De kurk kan meerdere malen worden gebruik!
Citroen bewaren
Familie van den Broek: Aangesneden citroen omgekeerd op een bordje met kristalsuiker leggen. Dan droogt de citroen niet uit en kan nog een keer gebruikt worden.
Verfilmde Gouden Tip: Geen gespetter tijdens het gourmetten
Alice Pitse uit Meppel laat zien hoe zout op het gourmetstel irritant gespetter van het vlees voorkomt.
Bekijk deze tip.
Zuinig eieren koken
Familie Christ: Mensen laten vaak de eieren vijf minuten doorkoken als ze hardgekookt moeten zijn. Maar je kunt rustig het kookstel uitzetten en een paar minuten laten staan. Dan zijn ze namelijk ook hard en bespaart het op je energierekening.
Een heel croissantje na het opensnijden
Mevrouw van Bergen: Zondag morgen mag ik graag croissantjes afbakken, maar je kunt ze na het bakken zo lastig opensnijden. Nu snijd ik ze aan één kant open voor het afbakken. Resultaat mooie croissant en geen hoopje kruim, door het opensnijden.
Doe-het-zelf hap vs. kant-en-klare hap
Anne Stegeman: Kant-en-klare rauwkost en aardappeltjes zijn duur en snel niet meer te eten. Snij zelf uw ijsbergsla, wortel of komkommer dat enkele dagen goed blijft in uw koelkast (mits het goed afgesloten is). De verse groenten van een boer en zijn een stuk goedkoper en het zelfgemaakte eten smaakt beter. Gebakken aardappels zelf schillen en in blokjes snijden. Vervolgens goed laten doorkoken, in de wok bakken met olijfolie, zout, paprikapoeder en wat dille. Veel beter van smaak.
Satéprikkers tegen krassen
John Schmidt: Gebruik satéprikkers bij het bakken in pannen met een teflonlaag. Zo vermijdt u beschadigingen op uw dure pannen en op bijvoorbeeld gourmetstel.