Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Kassamailbox: vermakelijkheidsbelasting nieuwe melkkoe voor gemeenten?

11-07-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
1610568.jpg
“Te gek voor woorden,” mailt Arianne Poel uit Harderwijk. Haar verbijstering betreft de aankondiging van de plaatselijke bioscoop Atlantic, dat de gemeente Harderwijk de vermakelijkheidsbelasting weer gaat invoeren.
Daardoor moet de bioscoop een kwartje per bezoeker gaan afdragen – met terugwerkende kracht vanaf 2003. Een nieuwe manier om de gemeente-kas te spekken – en dat zou wel eens navolging kunnen krijgen in  de rest van het land.
Op de site van de Harderwijkse bioscoop schrijft de directie dat er een gerede kans bestaat dat de bioscoop door deze maatregel moet gaan sluiten. “De gemeente Harderwijk doet er werkelijk alles aan om de kleine zelfstandige kapot te maken,” schrijft Arianne verontwaardigd.
Maar niet alleen de bioscoop is de dupe. Het toeristische treintje dat door de stad rijdt moet er aan geloven en ook het Dolfinarium. Die laatste attractie is onmiddellijk een juridische procedure gestart. “Wij willen best wel meebetalen aan gemeentelijke activiteiten die ook ten gunste komen aan onze bezoekers,”zegt woordvoerder Carin  Smolders. “Maar dan liever door het meefinancieren van parkeer- en andere faciliteiten dan via zo’n belasting.”
Directeur/eigenaar Roderick van der Meulen van de bioscoop wil wel eens weten wat de gemeente eigenlijk gaat doen met dat geld. “Er moet namelijk wel een rechtsgrond zijn voor een dergelijk heffing,” zegt hij. “De gemeente moet aantonen dat ze de bezoekers van onze bioscoop een dienst heeft geleverd.”
Volgens de woordvoerder van de gemeente, Janny Engels, is dat ook het geval. “De vermakelijkhedenretributie is een middel van de gemeente om de kosten van wegenonderhoud, parkeerplaatsen, etc. te financieren,” laat ze schriftelijk weten. Maar voor dat parkeren betaalt de burger ook al parkeerbelasting. Hij betaalt in Harderwijk dus dubbel, constateer Kassa.  
Volgens de woordvoerder geldt dat alleen, wanneer de exploitant de belasting direct doorberekend aan de klant – maar dat hoeft hij niet te doen. “Dan kan ik de tent beter meteen sluiten,” reageert van der Meulen verontwaardigd. Hij heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen die in actie komt zo gauw de gemeente de eerste belastingaanslag in de bus laat rollen.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten is Harderwijk niet de enige gemeente die hiermee extra inkomsten hoopt te verwerven. In Apeldoorn bestaan ook concrete plannen. Volgens woordvoerder Frank van der Putten gaat de vereniging nog niet over tot actie. “We hebben onze leden attent gemaakt op deze ontwikkeling en gevraagd onmiddellijk te reageren zo gauw ze vergelijkbare zaken in hun eigen gemeente zien gebeuren,” zegt van der Putten.
“Als gemeenten al zo’n belasting willen invoeren, moeten ze wel kunnen aantonen dat ze concreet een tegenprestatie leveren voor de bezoekers. Zo niet, dan ondernemen we juridische actie en zo nodig treden we in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Want wij willen niet dat onze branche een nieuwe melkkoe wordt.”
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor