Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Kans op voedselvergiftiging bij barbecue groot
08-06-2005
•
leestijd 1 minuten
•
56 keer bekeken
•
De helft van de Nederlanders loopt het risico op voedselvergiftiging na een barbecue. Een enquête in opdracht van het Voedingscentrum en de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) toont aan dat de Nederlander niet kiest voor het veiliger voorgegaard vlees en slecht let op de hygiëne.
,,Iedereen geeft de voorkeur aan rauw vlees voor een ouderwets barbecuegevoel'', aldus een woordvoerder van het Voedingscentrum woensdag. Verder bestaat er een grote kloof tussen wat mensen denken en doen voor een schone en veilige barbecue.
Driekwart van ruim 2000 ondervraagden zegt nooit ziek te zijn geworden, omdat ze strikt letten op hygiëne. Toch wast ongeveer de helft niet regelmatig de handen, gebruikt geen gescheiden bestek voor rauw en gaar vlees en bewaart overgebleven vlees dat buiten heeft gestaan voor een volgende dag. ,,Al deze handelingen vergroten de kans op voedselvergiftiging.''
Het Voedingscentrum en VWA beginnen deze week met de campagne 'Barbecuen zonder buikpijn'. Ze stellen een gratis informatiepakket beschikbaar. Een folder informeert over het belang van goed koelen en voorgaren en geeft de roostertijden van vis, vlees(vervangers), groente en fruit. ANP