Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kan Zendium echt uw mondweerstand verhogen?

04-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2127 keer bekeken
  •  
zendium.jpg
U poetst goed maar toch heeft u last van gaatjes, gevoelig tandvlees, tandplak of blaasjes in de mond. Volgens Zendium kan dat duiden op een verlaagde mondweerstand. In dat geval doodt het speeksel niet genoeg bacteriën. Door twee bepaalde enzymen toe te voegen aan de tandpasta komt alles blijkbaar weer voor elkaar.
Doelgroep
Wat opvalt in de spot is het blijmoedig aanzetten tot kopen, gecombineerd met een zekere voorzichtigheid over wie precies baat kan hebben bij deze tandpasta. Er wordt beweerd dat als je kampt met een van de eerder genoemde problemen, er een kans bestaat dat er iets anders achter zit: een verlaagde mondweerstand. Met die formulering geeft producent Unilever in feite toe dat Zendium geen algemene tandpasta is, maar een product voor een kleine doelgroep met een specifiek probleem.
Baat het niet...
Verlaagde mondweerstand klinkt medisch. Je zou dus zeggen dat eerst bij iemand via een laboratoriumonderzoek moet worden vastgesteld of die enzymen inderdaad onvoldoende worden aangemaakt. Pas daarna kun je die persoon een middel adviseren. Maar Unilever lijkt met de spot te zeggen: beste mensen, baat het niet dan schaadt het niet. En welke producent zou dat niet zeggen als hij op die manier een groot aantallen tubes tandpasta voor 3,59 euro kan verkopen. Ter vergelijking, een tube Colgate kun je kopen voor 1,20 euro.
Nooit bewezen
Dan is er nog de vraag of die enzymen in Zendium echt werken. Volgens het standaardwerk Speeksel, Speekselklieren en Mondgezondheid van Veerman en Wissink is nooit bewezen dat Zendium op de lange duur essentieel bijdraagt aan het reduceren van gaatjes en tandvleesontstekingen. Dat is slecht nieuws, want de vinding stamt al uit 1969. Als er na 42 jaar nog steeds geen bewijs is van de werkzaamheid, moet je het ergste  vrezen. Dat verklaart misschien waarom andere tandpastaproducenten de twee enzymen nooit hebben toegevoegd aan hun producten, zoals bij fluoride is gebeurd.
Andere tandpasta's
Vast staat wel dat Zendium helpt bij het sneller genezen van aften, mondblaasjes dus. Maar dat heeft niets te maken met enzymen, maar met het ontbreken van natriumlaurysuslfaat, een schuim opwekkende stof. Maar er zijn ook andere tandpasta’s zonder die stof, zoals Elmex en Parodontax.
Conclusie
Als niet doormiddel van een onderzoek is vastgesteld dat iemand inderdaad last heeft van een te lage mondweerstand, is het gebruik van Zendium overbodig. Als dat probleem wel is geconstateerd is het nog maar de vraag of Zendium het probleem kan verhelpen.
Interessante links: Spotner , Oral-B , Elmex , Listerine
Peter Hendriks (kijk hier voor meer columns)
Reageren? Als u inlogt kunt u onderaan de pagina uw mening kwijt. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!